V. 3.1.1

Sveriges enda och bästa sverigefinska tangoorkester kommer till Folk och Kultur!

Obesvarad kärlek, tårdrypande texter och smäktande melodier i ett alldeles eget melankoliskt musikaliskt universum har gjort Darya & Månskensorkestern till den finska tangons främsta ambassadörer i Sverige.

Men bandet har också utvecklat genren med en Sverigefinsk dimension, med längtan tillbaka till ett sagoland som kanske inte finns, och löftet att återvända som aldrig infriades. Den traditionella finska tangon har fått en ny skepnad när nya musikaliska influenser såsom beguine, psykedelia och ståltrådsrock har fått mer utrymme.

Under mer än 15 år har Darya & Månskensorkestern spelat på allt från äldreboenden och finska danskvällar på landsbygden till klubbar och hippa festivaler. 2017 gav de ut sin tredje skiva, tillika den första med eget material. Orkestern har också gjort en rad hyllade samarbeten med artister både med och utan finsk bakgrund. Frida Hyvönen, Markus Krunegård, Anna Maria Espinosa, Nino Ramsby, Magnus Carlson, Iiris Viljanen, Anna Järvinen, Kristian Anttila, Lisa Miskovsky, Marko ”Markoolio” Lehtosalo och David Ritschard för att nämna några.

För musiken till biofilmen Ingen riktig finne belönades orkestern med utmärkelsen ”Jussi”, den finska motsvarigheten till Guldbaggen.

Till varje nyår släpps traditionsenligt en singel och årets samarbete/duett görs med Stefan Sundström.

I spetsen för orkestern står Sveriges okrönta tangodrottning Darya Pakarinen, som på lördagen den 12 februari tillsammans med Månskensorkesterna tar plats på scen på Folk och Kultur.


Kommentarer

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in