V. 3.1.0
Foto: Lia Jacobi, Jonas Jörneberg

Folk och Kultur: Platsen där vi kan diskutera hur vi möter en ny nutid

I förrgår meddelade inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Amanda Lind att regeringen planerar att öppna för större arrangemang med upp till 500 deltagare. Det är en försiktig seger för konstens och kulturens överlevnad även efter den rådande pandemin.

Michael Johansson, verksamhetsledare för Länsteatrarna i Sverige och en av Folk och Kulturs initiativtagare, kommenterar beskedet så här:

“Vi är glada för gårdagens beslut då vi behöver se initiativ till förändring och lösningar, så att vi inte står utan teater- och dansscener runtom i hela landet den dagen då pandemin är över.

Jag är också glad över att Folk och Kultur blir av 2021! Vi har alla fått förändra vårt mönster i att mötas detta år, därför känns det inte alls främmande att det kommande konventet blir digitalt denna gång. Kanske öppnar det upp möjligheten för nya typer av möten och utbyte av idéer. Vi har äntligen börjat kunna se hur kulturlivet får möjlighet att komma tillbaka igen, men vi står inför ett kulturellt landskap som vi till viss del inte känner igen. Därför tror jag att Folk och Kultur 2021 kommer vara en plats där vi kommer kunna diskutera hur vi möter denna nya nutid, kanske vågar vi ompröva gamla sanningar.

Under kommande Folk och Kultur vill jag fortsätta höra ett samtal om den regionala kulturens förutsättningar och vilken roll den kommer att spela i framtiden. Onekligen kunde vi se hur pandemin slog ut många delar av kulturen, i Sverige så väl som i övriga delar av världen, därför skulle jag vilja se en diskussion om varför kulturen verkar ha en särställning i samhället när dessa typer av händelser sker. Det är den vi söker oss till i tröst, men den är också den som ofta hamnar sist i prioriteringsordningen av vad som är viktigt när kris uppstår. Det finns många infallsvinklar på detta som säkert många fler än jag undrar över.”

Det är nu två veckor sedan Folk och Kultur tog det tuffa, men nödvändiga beslutet om att genomför Folk och Kultur 2021 som ett digitalt konvent. Nödvändigt för att vi fortfarande tror på mötet mellan människor, om än digitalt. Vi arbetar just nu för fullt med att sätta formen för ett digitalt konvent. Vi ser fram emot att diskutera med våra länsteatrar hur situationen påverkat oss alla och hur de tänker sig nya initiativ och lösningar i samråd med branschen.


Lämna en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer.

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in