V. 3.1.0
Foto: Ulf Aneer

Folk och Kultur satsar #Framåt!

Folk och Kultur öppnar sina portar den 10 – 12 februari 2021 och vi kommer att erbjuda konventet kostnadsfritt för alla deltagare. Med de lätt surrealistiska erfarenheterna vi alla har sedan mars i år hoppas jag att ett starkt fokus under Folk och Kultur 2021 blir #Framåt!

Vår förhoppning är att kunna ta vara på de digitala möjligheterna och erbjuda våra arrangörer och deltagare nya sätt att mötas på. Vår vision för ett digitalt konvent är att under tre fullspäckade dagar, 10-12 februari 2021, som alltid i vecka 6, kunna erbjuda en plattform som bygger på spännande innovativa format, livesändningar och förinspelade program, från hela landet, Norden – till och med världen.

Detta vill vi erbjuda kostnadsfritt för våra besökare. I en tid av oro och osäkerhet ser vi att det är viktigt att öppna för det breda samtalet om konstens och kulturens betydelse i demokrati- och samhällsutvecklingen. Men vi vill också bygga upp en kunskapsbank – ett Folk och Kultur Play – som i längden kan sprida och förvalta den enorma kunskap och det innehåll som kommer vara relevant för allt fler i framtiden. Vi vill göra denna vision till verklighet och vi hoppas att ni vill vara med oss på den resan!

Tack till generöst delande
På vår digitala resa har vi varit i kontakt med flera personer som generöst har bjudit på sina erfarenheter. Stort tack till er alla, ni är fler än de som får plats att presenteras här.

I ett tidigt skede samtalade jag med Annika af Trolle, kommunikationschef på Svensk Scenkonst, och fick tipset att kontakta Björn Falkevik, digital expert. Björn gav oss flera inspirerande samtal om möjligheterna med det digitala – hur man kan skapa ett digitalt förtroende och intresse, bjuda på vår resa och dela våra utmaningar och framgångar. Denna blogg är en direkt konsekvens av hans råd!

Medeltidsveckan gjorde succé när de förvandlade medeltiden till ett digitalt konvent, 8 dagars sändning 24 timmar om dygnet! Susanne de Pauli, marknadsförare, programledare m.m. rådde oss att bygga upp en stark community, skaffa en digital expert på vår resa – och att inte sända dygnet runt i 8 dagar…

Kulturmødet i Mors genomfördes också digitalt i somras och direktør Trine Bangs goda råd var: utgå från det ni är bra på. Vad kan ingen annan göra? Teman är viktigt för att lyckas bli tvärsektoriella. Utnyttja chatten, och det hela ska vara läckert, på ren danska.

Frida Edman, mässansvarig, och Kim Nilsson, marknadschef på Bokmässan, berättade om deras erfarenheter. De var stolta och nöjda med beslutet att verkligen göra en god sak för litteraturen genom att erbjuda hela programmet utan kostnad. De har byggt upp en helt egen plattform, vilket hittills givit cirka 400 000 visningar på Bokmässan Play.

Sveriges Kommuner och Regioners digitala kulturkonferens genomfördes förra veckan och jag tar med mig alla goda interaktioner som möjliggjordes mellan deltagarna. Att samtala med en slumpmässigt utvald person i några minuter var mycket inspirerande, liksom deras Piazza.

Folk och Kultur har anlitat en digital expert
Folk och Kultur har påbörjat ett samarbete med Viktor Rosenqvist, digital expert som driver egen verksamhet. Viktor har tidigare arbetet med att ta fram streamingupplevelser som kombinerar digitala och fysiska upplevelser. Jag ställde ett par frågor till honom:

Vad är viktigast för oss att tänka på när vi nu går från ett fysiskt till ett digitalt konvent?
– Folk och Kultur har byggt sin trovärdighet på det fysiska mötet. Att man under några dagar har lyckats samla Kultursverige för samtal om konstens och kulturens utveckling har varit ovärderligt. Folk och Kultur har en unik möjlighet att stärka kulturens position i samhället genom samtal och inspiration. Det handlar inte om att ta ett fysiskt format och göra om det digitalt, utan tänka nytt och använda alla nya innovativa digitala tjänster som finns för att skapa bättre och skarpare samtal. För det är när vi kan samtala och umgås som de riktigt stora idéerna skapas.

Vad ser du för nya möjligheter för ett digitalt FoK?
– Ett digitalt Folk och Kultur kommer att visa på nya sätt att samarbeta digitalt. Inte bara i samtal utan även i hur man utvecklar nya kulturformat. Digital interaktivitet och enkelhet är vårt fokus när vi utvecklar Folk och Kultur som ett digital konvent.

Vår resa fortsätter – följ med oss, vi har mycket att ta tag i – men jag hoppas att vi tillsammans kan blicka framåt, påverka, utveckla och förbättra och bygga en framtidstro.

Linde Sjöstedt, 20 oktober 2020.


Lämna en kommentar

Kommentarer

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in