V. 3.1.1
Foto: Ulf Aneer

Folk och Kulturs programledare klar!

Folk och Kultur kan stolt presentera vår programledare: Zandra Thuvesson! Zandra Thuvesson är moderator, redaktör, utredare och förläggare. Tidigare sakkunnig på Regeringskansliet och Kulturdepartementet. Hon är specialiserad på demokrati-, medie- och kulturfrågor och arbetar nu som kulturpolitisk strateg hos Konstnärernas Riksorganisation. Det är Zandra som kommer att leda oss genom hela programmet i vår Folk och Kultur studio. Jag bad Zandra att berätta om hennes uppdrag:

”När jag fick den ärofyllda frågan om att vara programledare för årets upplaga av Folk och Kulturs digitala konvent tänkte jag i några minuter, förankrade beslutet där det behövdes och sa ja direkt.

Året som gått har blixtbelyst hur ömtålig den kulturella infrastrukturen är i Sverige, inte minst för alla kulturskapare, journalister och konstnärer som i mycket stor utsträckning är enskilda företagare. Krisen har också visat hur ojämlik den sociala välfärden är. Otvetydigt står vi inför ett paradigmskifte, blev vi landet som lyckades säkerställa att det finns någon kultur? De som fyller vårt land med konst och kultur, har de alla tvingats att byta yrke?

Detta och mycket annat hoppas jag att få prata med konventets gäster om. Jag tar mig an uppdraget med stor ödmjukhet och hoppas att vi gemensamt ska få lov att känna inspiration till framtiden efter kloka lärdomar som vi kommer att försöka mejsla fram tillsammans under dessa dagar i februari. Jag ser mycket framemot det!”

Boka in 10 – 12 februari
Ramarna för programmet börjar att klarna mer och mer – vi är mitt inne i processen men ni ska få en liten förkik på hur vi planerar.

Tillsammans med Zandra så sänder vi live från Folk och Kultur studion i Scenkonst Sörmlands konsertsal i Eskilstuna. Vi sänder från 8:30 – 12:30 under onsdag den 10, torsdag den 11 och fredag den 12 februari 2021. Boka in det i era kalendrar.

Programmet börjar och slutar varje dag med ett digitalt mingel 8:30 – 9:00 och 12:00 – 12:30. Där ni kan träffas och samtala, reflektera och diskutera dagens sändningar. Även om vi är digitala så vill vi skapa förutsättningar för er alla att mötas.

Mellan kl. 9:00 till kl. 12:00 så sänder vi live i Folk och Kultur-studion och i fem andra kanaler. Så fort ett program är sänt – förvandlas det till förinspelat och kan tittas på igen. Allt som är förinspelat kommer ni att ha tillgång till från kl. 8:30 på onsdag morgon. I den digitala världen kan du titta när det passar dig! För att ni ska hinna med att se det ni vill, låter vi hela programmet ligga kvar i ytterligare en vecka t.o.m. fredag den 19 februari. Glöm inte att det är kostnadsfritt att se allt!

Programläggningen är i full gång, här kommer några spår där vi har fått in många bidrag:
Kulturpolitik, Barn & Unga, Demokrati, Inkludering, Digitalisering, Kulturarv, Inspiration, Framtid, Nordiskt, Hållbart samt alla kulturprogram och Konstögonblick som inkommit! Det färdiga programmet kommer att presenteras i början av nästa år.

Anmälan till Teknikmöte för arrangörer, 17 december kl.09.00-10.00
Många arrangörer har frågor om teknik och därför bjuder vi in till en teknik Q&A med vårt digitala team, på torsdag den 17 december kl.09.00-10.00 då vi kommer att svara på och visa hur allt kommer se ut från ett tekniskt perspektiv. Detta gäller för alla arrangörer.

Folk och Kultur Satellit
Tillsammans med vår partner Gislaveds kommun har vi tagit fram ett digitalt koncept för att mötas, samarbeta, samtala och utveckla; Folk och Kultur Satellit. Jag har så många gånger varit på konferenser och seminarier, fylld av inspiration och engagemang vill jag hem och utveckla. På jobbet igen hamnar jag lätt i allt som inte blev gjort under ens bortavaro och alla goda intentioner att implementera och utveckla försvinner lätt.

Med Folk och Kultur Satellit kan ni tillsammans i er kommun, förvaltning, institution, myndighet eller grupp sätta er direkt efter lunch, när livesändningarna är över för dagen och ha en workshop där ni på ett enkelt och kreativt sätt kan implementera frågor i er verksamhet. En frågeställning skulle kunna vara – Hur skapar vi bättre förutsättningar för barns och ungas delaktighet i vår kommun? Titta på KulturUngdom, ytterligare en annan partner till Folk och Kultur. De sänder under en förmiddag exklusivt i en egen kanal med programpunkter producerade och genomförda av barn och unga.  Utgå från den inspirationen – beställ en Folk och Kultur Satellit, vi står för det digitala verktyget Miro och en processledare – sen är det bara att sätta igång och workshoppa!

Villkor för medverkan
Tack till Svenk Scenkonst som tipsade mig om Sofia Halliday Bruno på Gro advokatbyrå, en mycket kunnig och erfaren advokat, hennes specialitet är bland annat immateriella rättigheter, GDPR och marknadsföringslagen. Tack vare Sofia fick vi snabbt till ”Villkor för arrangörsmedverkan” och ”Villkor för kulturarrangörsmedverkan”. Det här är ytterligare en utveckling för att professionalisera Folk och Kulturs verksamhet. Att sända på nätet ställer nya krav på oss som ”Huvudarrangör” men även på alla som bidrar och medverkar.

Låt oss bli Vänner!
Vi bjuder in alla – att bli en Folk och Kultur Vän! Brinner du eller din organisation för kulturpolitiska frågor? Tycker du att ett dynamiskt kulturliv i Sverige är bland det viktigaste som finns? Vill du stödja Folk och Kultur i vårt arbete med att lyfta konstens och kulturens betydelse i demokrati- och samhällsutvecklingen? Vill du stärka hela Sveriges kulturkonvent? Välkommen till Folk och Kultur Vänner!

Linde Sjöstedt, 14 december 2020

 


Lämna en kommentar

Kommentarer

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in