V. 3.1.0

Gemensam kraftsamling

Hela världen befinner sig just nu i en stor omvandling. Jonna Bornemark, författare och professor i filosofi, beskriver vår tids stora politiska konflikter som ett resultat av existentiell ångest. Något som driver både Donald Trump och Greta Thunberg, men på helt olika sätt. Vilka är ”vi”? Den polarisering som vi ser på allt fler platser i världen, och även här hemma, behöver broar. Broar som kan skapa dialog mellan de olika ”vi” som existerar.

Många av er lyssnade säkert precis som jag andäktigt när Amanda Gorman reciterade sin dikt “The Hill We Climb” under Joe Bidens presidentinstallation.

”…For there is always light, if only we’re brave enough to see it. If only we’re brave enough to be it…”

Att en 22-årig ung kvinna kan trollbinda en hel värld, visar främst vilken stjärna hon är, men också på kulturens kraft som brobyggare. Vi som är äldre behöver stanna upp och lyssna på yngre generationer, på riktigt.

Därför har Folk och Kultur vigt en av våra kanaler “Munktellstaden” för frågor som rör barn och unga. Där kommer det att varje dag sändas inslag om, men framförallt program skapade av, barn och unga. Jag är extra stolt över våra partnerskap med både KulturUngdom och Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer LSU. Att lyfta de unga, deras röster, perspektiv och enorma samhällskraft är otroligt inspirerande.

Covid-19 och nystart!
2020 blev ett otroligt omtumlande år. Vi har bjudit in Linda Zachrisson, Eric Sjöström och Jennie Johannisson till Folk och Kultur. De har alla uppdrag att utreda och kartlägga effekterna av den pågående pandemin. Regeringen och kultur- och demokratiminister Amanda Lind har beställt utredningen ”Återstart för kulturen – återhämtning och utveckling efter coronapandemin” som Linda Zachrisson ansvarar för. Vilka insatser behövs? Hur ska det gå till? Myndigheten för kulturanalys, MYKA, har fått uppdraget att göra en översyn av effekterna inom kulturområdet. De ska kartlägga hur landets kulturliv och kulturella infrastruktur inom ideell, kommersiell och offentlig regi har drabbats av pandemin. Vi har bjudit in Jenny Johannisson, tf. myndighetschef, för att berätta mer. Stockholms stads kulturborgarråd Jonas Naddebo har initierat en extern, oberoende utredning som ska beskriva hur förutsättningarna för Stockholms kulturaktörer och kreatörer kan förbättras, och vilka reformer och insatser som bör göras för att stärka kulturlivet efter pandemin. Eric Sjöström som är ansvarig utredare ser paralleller till alla våra tre storstadsområden – där de flesta kulturskapare bor.

Programsläpp den 28 januari
Just nu pågår febril aktivitet bland våra 140 arrangörer, som spelar in sina programpunkter. Till sin hjälp har de den produktionsmanual som tagits fram av teamet. Alla jobbar på högtryck; excelfiler, bilder och videofiler överförs till vår plattform, kommunikation anpassas efter rätt kanal och alla delar ska synkas. Sista handen ska även läggas på Folk och Kulturs eget program. Vi löser problem på löpande band och har ständig kontakt med arrangörer om teknik, inspelning och filformat. Tempot är högt. Vi går igenom de program som skickas in – inget hat och hot får förekomma. Min roll har vidgats till att även bli ansvarig utgivare för konventet. Viktor och hans digitala team jobbar för högtryck i den digitala verkstaden. Bilden av hur plattformen ska se ut börjar växa fram – så spännande och så snyggt! Så många möjligheter.

Vår digitala resa som har pågått under hösten och vintern har varit en kreativ resa. Att slå ihop styrkan i det digitala, interaktiviteten och styrkan i TV-berättande är en spännande utmaning. Vi har nu direktsändning i flera kanaler med start kl. 9:00 varje dag. Direktsändningen i Folk och Kultur-studion var tänkt att sluta kl. 12:00 men då vi har så många intressanta inslag så det blir nog snarare 12:30. Berättelserna är viktigare än en exakt tid. Men det tar inte slut, för efter live-inslaget sänts, läggs det upp på plattformen bland de förinspelade inslagen och ni kan titta på det ända till fredag den 19 februari, helt kostnadsfritt.

Nu känns det att genomförandet av Folk och Kultur närmar sig med stormsteg. Boka in datumen i din kalender, bered dig på ett annorlunda, men lika myllrande och inspirerande konvent som tidigare år. Avsätt en stund för att titta igenom programmet, det är stort och mycket, välj ut dina favoriter, låt dig överraskas. Lär dig att hitta i de olika kanalerna. Plattformen Folk och Kultur är din – ta för dig!

Tillsammans är vi den ledande mötesplatsen för konsten och kulturens betydelse i demokrati- och samhällsutveckling.

Linde Sjöstedt, 26 januari 2021.

 


Lämna en kommentar

Kommentarer

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in