V. 3.1.1
Foto: Ulf Aneer

God Jul och Gott Nytt År

Vilket avslut på året! Nu är det sista självande dagen innan Folk och Kulturs team går på julledighet för att få en välbehövd vila. Tack för er fantastiska insats, vi har upplevt flera veckor av otroligt intensivt arbete med att få saker och ting att landa rätt. Vi är nybörjare på så många delar, men Folk och Kultur-teamet har en fin förmåga att stötta och hjälpa varandra framåt. Vårt mål är tydligt – att tillsammans genomföra ett digitalt Folk och Kultur som är ännu bättre och helt annorlunda.

Vår digitala resa är inte över, vi är mitt i den och vi har många utmaningar kvar innan vi är i mål. Nu inför julledigheten vill jag tacka alla våra samarbetsaktörer, arrangörer, partners och Vänner för att ni är med oss, jag är otroligt stolt och glad över all vår samverkan. Vi behöver många olika slags professionell kompetens och en myllrande mångfald av innehåll för att bygga denna digitala plattform, ett särskilt tack till Viktor Rosenqvist och hans digitala team.

Tack till våra möjliggörare
Vi vill tacka Postkodstiftelsen för vårt treåriga samarbete – utan ert stöd skulle inte Folk och Kultur vara där vi är idag. Ert stöd till att bygga upp och utveckla konventet har varit helt ovärderlig. Vi vill även tacka Kulturrådet för det stöd vi har fått under detta år och ända från starten när vi 2016 presenterade idén första gången. Vi är mycket glada över att Region Sörmland och Eskilstuna kommun är med oss på Folk och Kulturs digitala omställning, vårt nära samarbete är intensivt och utvecklande. Scenkonst Sörmland har öppnat sina lokaler för oss och vi kommer att sända Folk och Kultur Studion live därifrån. Ni är alla våra viktigast möjliggörare.

En ljusning i mörkret
En ljusning i årets mörkaste tid är att ett vaccin verkar kunna bli verklighet i början av nästa år. Jag längtar efter att möta släkt och vänner, jag längtar efter att få träffa min dementa mamma och få krama om henne ordentlig, gå på teater och konserter igen, jag längtar efter folkvimlet som en positiv kraft och inte som ett hot. Jag hoppas att tappet av professionella konstnärer inte är för stort utan att ni som tillfälligt jobbat med annat kommer tillbaka och fyller orkestrar och ensembler igen. Jag hoppas att våra institutioner fylls till bredden med publik. Jag hoppas att alla våra scenkonstnärer snart får möta sin publik direkt där och nu, för att låta berättelserna ske i ett gemensamt fysiskt rum, där vi andas tillsammans igen.

Kulturens kraft
Vi är ödmjuka inför det stora intresse som finns för Folk och Kultur. Det vi ser nu, när kulturen behöver kraftsamla, är att behovet av tvärsektoriella samtal blir större än någonsin. Något som ytterligare bekräftas av närvaro från Sveriges makthavare och att H.K.H. Kronprinsessan Victoria väljer att, för andra året i rad, bli konventets officiella beskyddare.

Det är hedrande att Riksdagens talman Andreas Norlén och Kungliga Musikaliska Akademiens preses Susanne Rydén tackat ja till att samtala om musikens och konstens betydelse i sitt egenvärde men också för demokratiutvecklingen.

Statsminister Stefan Löfvén och partiledare Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V) samt kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) deltar och det markerar vikten av att kulturpolitiska samtal och möten aldrig varit större i en tid då konsten och kulturen drabbas hårt av pandemins effekter.

Vi vet att kulturen – som brygga, motor och i sitt egenvärde – kan vara en kraft in i framtidens samhälle. Det är tid för omställning och nytänkande både i politiken och i samhället. Vi ska inte gå tillbaka till det som var – utan med våra nyvunna erfarenheter bygga något nytt tillsammans.

Folk och Kulturs program 2021
Bakom det programmet som vi nu schemalägger just nu, står 150 nationella instanser, regionala institutioner och företag samt fria lokala aktörer och kulturskapare med flera och det innehåller så mycket spännande ingångar, inspiration och vilja att blicka framåt. Jag har gått tillbaka till vår digitala partners- och info träff från i augusti där vi till er ställde frågan Vad är den viktigaste funktionen med Folk och Kultur – oavsett form? (se mitt första blogginlägg) och det ni lyfte då – det kommer att finnas med i konventet 2021. Jag längtar efter att programmet är klart och publicerat, så att ni alla – i januari – kan sätta er in i den mångfald av programpunkter som kommer att bjudas.

I Folk och Kultur studion kommer vår programledare Zandra Thuvesson att guida er under direktsändningen till allt som pågår parallellt i våra fem kanaler. Vi börjar och avslutar varje förmiddag med ett digitalt mingel – för att mötas och reflektera tillsammans. Vår tanke med upplägget i Folk och Kultur studion är också att ge en kulturpolitisk överblick från kommunal, regional, statlig och nordisk nivå. Vad har hänt under detta speciella år – vilka utmaningar har man brottats med? Vilka kulturpolitiska frågor har varit viktigt att fokusera på? Hur ska konstnärer och kulturskapare fortsättningsvis ges möjlighet att skapa utifrån anständiga villkor. Framför allt fokus utifrån Folk och Kulturs

#Framåt!

Med detta önskar jag och hela Folk och Kultur-teamet er alla en riktig skön och vilsam julhelg.

Linde Sjöstedt, 18 december 2020

TAGGAR: #Framåt

Lämna en kommentar

Kommentarer

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in