V. 3.1.0
Foto: Jonas Bilberg

Ny i programrådet: Rikard Gateau har hjärtat i musiken

Rikard Gateau tillsattes som ny medlem i Folk och Kulturs programråd i september tillsammans med de tidigare representanterna Susanna Dahlberg, VD Regionteater Väst och Annelie Kurttila, länsmuseichef, Stockholms Läns Museum. Programrådet är ett rådgivande organ för programinnehållet på Folk och Kultur.

Rikard har sitt hjärta i musiken. Han är den före detta tubaisten som tröttnade på att ”sitta bak och räkna takt” som han själv uttrycker det, och hellre ville kunna påverka konsertens helhet. För 13 år sedan blev han orkesterchef för Västerås Sinfonietta och idag är han konstnärlig verksamhetschef för Västmanlandsmusiken med säte i Västerås. Västmanlandsmusiken bidrar till att närmare 800 evenemang kan genomföras varje år i länet.

Mitt hjärta klappar extra för den regionala musiken och dansen.

Som ny medlem i Folk och Kulturs programråd vill Rikard jobba för att få till spännande kulturdebatter i kombination med intressanta musikaliska inslag.

Det ska vara scenkonst som syns och märks. Nutida och att aktuella röster från hela landet ska höras. Och musiken ska vara mer än enbart underhållning – man ska få med sig något intressant musikaliskt hem.

Rikard har själv deltagit i Folk och Kultur två gånger, första gången med sin orkester Västerås Sinfonietta, och andra gången som deltagare i en paneldebatt. Han menar att Folk och Kulturs betydelse är ovärderlig.

Det är så fantastiskt att människor från hela Sverige kan mötas under några dagar. Så många som möjligt ska kunna samlas och ta del av kultur, träffa andra människor från olika branscher, ta del av seminarier. Det kulturpolitiska fokuset är oerhört viktigt, vart ska vi någonstans?

På frågan om han vill dela med sig av en stor kulturell upplevelse svarar han snabbt:

Det var faktiskt i lördags. Det var premiär på Svansjön, ett nyskrivet verk uppsatt på Västmanlands Teater. Eftersom vi bara var 50 personer i publiken var upplevelsen mycket speciell, och faktiskt rörande. Trots pandemin och den stora osäkerheten fortsätts det att beställas nya musik- och scenkonstverk. Det är mycket, mycket viktigt och inger hopp.

Folk och Kulturs programråd 2021 består av:

Rikard Gateau, konstnärlig verksamhetschef för Västmanlandsmusiken, (nytt programråd 2020)
Susanna Dahlberg, VD Regionteater Väst, (programråd sedan 2019)
Annelie Kurttila, länsmuseichef Stockholms Läns Museum (programråd sedan 2019)


Lämna en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer.

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in