V. 3.1.1

Välkomna till Folk och Kultur 2021 – nu kör vi!

Imorgon, onsdag den 10 februari kl. 09:00 börjar Folk och Kultur 2021 med direktsändning från vår studio i Eskilstuna. Direktsändningar i ytterligare fem kanaler och en mängd förinspelade programpunkter, workshops och mingel. Låt dig stärkas, engageras, uppröras och inspireras! Varsågod – det är ett fantastiskt brokigt smörgåsbord att njuta av.

Jubileum firas under invigningen
Under invigningen, som sänds från Folk och Kultur-studion, firas två viktiga jubileum: 100 år av allmän rösträtt och Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum. Den 26 januari 2021 var det 100 år sedan det definitiva beslutet togs om allmän och lika rösträtt i Sverige. Det är verkligen värt att fira! Vad är konsten och musikens roll i utvecklandet och stärkandet av demokratin? Talman Andreas Norlén samtalar med Kungliga Musikaliska Akademiens preses Susanne Rydén om detta i Musiken och konstens själ. Missa inte det!

Då Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum firas med ett musiken år hela 2021 är invigningen självklart fylld till bredden med musik. Vi har glädjen att presentera tonsättaren Mattias Petersson och blockflöjtisten Anna Petrini, som genom vårt partnerskap med Föreningen Svenska Tonsättare, bidrar med En hyllning till konstmusiken – nutida musik i ett levande kulturarv. Sångerskan Ane Brun samtalar med vår programledare Kerstin Brunnberg och vi får se inslag från Anes musikvideos. Som en manifestation av musikens betydelse och stora bredd över hela landet har medlemmar i Regional Musik i Sverige gjort en gemensam sak i ett helt unikt uppförande av ett jubileumstema till Kungliga Akademiens jubileumsår, specialkomponerat av Fredrik Högberg. I vår studio framförs ”Jubilee Theme” av en kvartett bestående av Mårten Falk (gitarr), Åsa Karlberg (flöjt), Anette Kumlin (oboe) och Martin Strufält (piano), alla från Scenkonst Sörmland.

Kulturbranschen rör sig #framåt
Är kultur viktigt – på riktigt? Frågan ställs av Bob Hanson som är först ut under rubriken #framåt där vi har bett 8 kulturskapare berätta hur det är att verka under den pågående pandemin. Folk och Kultur presenterar 6 kulturskapares vittnesmål kring hur det är att verka under den pågående pandemin. Mikael Rickman som är verksamhetschef för Streetcorner, som är baserad i Malmö och utvecklar offentlig konst i urbana miljöer. Sofia Jannok artist, aktivist och samhällskritiker delar genom sin musik ut örfilar mot kolonisering och girighet och för kampen om urfolkens rättigheter. Sara Oja och Daniel Oja driver Nordcirkus- en fjällcirkus med ett utpräglat glesbygdstänk med fokus på barnkultur. Charlotte Engelkes är nationellt och internationellt verksam som regissör, koreograf och artist. Hon står för en ohämmad genreblandning, ett personligt tilltal, varm humor och överraskande slutsatser. Konstnärerna Geska Brečević och Robert Brečević utgör konstnärsduon Performing Pictures. Deras underfundiga och karaktäristiska ”bilder som uppträder” är ögonblicksbilder som tänjer på gränsen mellan stillbild och rörlig bild.

Har ni sett vårt helt nya format ”Konstögonblick”? Vi har närmare 90 olika konstögonblick: korta humoristiska, allvarliga, spännande ögonblick av skapande att upptäcka. Detta utöver alla kulturarrangemang som ni hittar i ”Ångvälten” en av våra fem kanaler.

Prinsessan Estelles kulturstiftelse
Jag är mycket glad och stolt över att H.K.H. Kronprinsessan Victoria för andra året i rad, är Folk och Kulturs officiella beskyddare. Det stärker Folk och Kultur men också hela kultursektorn. 2019 bildade kronprinsessparet Prinsessan Estelles kulturstiftelse. Syftet är att främja kulturverksamhet i Sverige. Kronprinsessparet har ett starkt och genuint intresse för konst och kultur och en övertygelse om att kultur är en nödvändighet för ett öppet och modernt samhälle. Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles kulturstiftelse kommer berätta mer och avslöjar vem som är utvald till årets konstnär i Skulpturparken på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Partiledarsamtal
Vi har glädjen att meddela att Statsminister Stefan Löfven (S), Annie Lööf (C), Nooshi Dadgostar (V) och Märta Stenevi (MP) och Jimmie Åkesson (SD) medverkar under Folk och Kultur. Allt är förinspelat, men rykande färskt och ni kan titta på det direkt. Programledare Kerstin Brunnberg, leder ett samtal med Torbjörn Nilsson, journalist och Katrine Marçal, författare och journalist. Tillsammans analyserar de partiledarnas tal och samtal. Vi är glada att de kulturpolitiska frågorna hamnar på den nivån där de hör hemma, konsten och kulturen är en viktig del i samhällsutvecklingen.

Katrine Marçal medverkar även i ytterligare en programpunkt. Nämligen en intervju med Sir Nicholas Serota, ordförande för Arts Council England. Som mångårig chef för Tate Britain under en mycket expansiv och spännande period är Sir Nicholas Serota mycket väl insatt i konst- och kulturlivet. Här får vi en dagsfärsk rapport om kulturens villkor och situation i Storbritannien.

Återstart för kulturen – återhämtning och utveckling efter coronapandemin
På både statlig och regional nivå har man tagit initiativ till utredningar med fokus på Omstart och Nystart för kulturen. Vi låter Linda Zachrison, statlig kulturutredare, Eric Sjöström utredare på uppdrag av region Stockholm och Jenny Johannisson, tf myndighetschef Myndigheten för kulturanalys berätta om sina uppdrag.

Coronapandemin har slagit hårt mot hela kulturbranschen, men kris kan också innebära utveckling. 2020 har varit omtumlande och stillastående på en gång. Det är tid för omställning och nytänkande både i konsten, politiken och i samhället. Möt Jeanette Gustavsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer, Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier och Tobias Nielsén grundare och VD för Volante i ett utforskande samtal #Framåt – hur går vi vidare?.

#Hur mår kulturen?
I Folk och Kultur-Studion kommer vi också att ta upp hur mår kulturen i våra kommuner och regioner. Sju regionala kulturchefer har svarat på frågan och spelat in varsin kortfilm. SKRs vice ordförande Carola Gunnarsson (C) samtalar med Alex Bergström (S) ordförande i SKRs kulturutskott och Karin Thomasson (MP) SKRs styrelse om hur framtidens kulturpolitik ser ut, och vad som händer på nationell nivå. Riksdagens samtliga kulturpolitiska talespersoner får 3 minuter var att ge sin syn på sitt partis kulturpolitik och hur de vill utveckla den #framåt! Självklart ger vi också plats för kultur- och demokratiminister Amanda Lind att ge sin syn på året som gått och tillsammans med vår programledare Kerstin Brunnberg kommer de att blicka #framåt: vad vill vi ska hända 2021?

Imorgon ses vi – Varmt Välkomna till Folk och Kultur 2021 – digitalt konvent!

Linde Sjöstedt, 9 februari 2021.


Lämna en kommentar

Kommentarer

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in