V. 3.1.1
Foto: Foto: Micke Sandström

Vi gratulerar Jojje Olsson till Selanderpriset!

Eskilstuna-Kurirens stiftelse delade för första gången ut Selanderpriset för journalistiskt civilkurage under Folk och Kultur 2022. Priset på 100 000 kronor som tilldelas Jojje Olsson, frilansande utrikeskorrespondent med egen nyhetsblogg. Han har under åren rapporterat så initierat om Kina att han portats från landet och tvingats till exil i Taiwan.

Eskilstuna-Kurirens Stiftelsens motivering till priset lyder som följer:

Jojje Olsson belönas med Selanderpriset för sitt outtröttliga journalistiska arbete att upplysa oss om de hot som Kina utgör mot den demokratiska och liberala världsordningen. Jojje Olsson bedriver sitt arbete med ett stort civilkurage och trots de hot som han möter när han söker fakta och sanningen om Kinas agerande på hemmaplan och utomlands.

Jojje Olsson låter sig inte tystas, han anpassar sig inte och ålägger sig ingen självcensur. Detta gör honom till ett publicistiskt föredöme.Att bli svartlistad av en diktatur skulle kunna skrämma många och få dem att lägga ner pennan. Det avskräckte inte J A Selander och det avskräcker inte Jojje Olsson. För detta är han värd att tilldelas Selanderpriset.


Kommentarer

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in