V. 3.1.0
Foto: Mårten Ekblad

“Vi ska stärka förutsättningarna för kultur i hela landet”

Jonas Hellberg är ordförande i Länsmuseernas Samarbetsråd, som är en av tre initiativtagare till Folk och Kultur, utöver Regional Musik i Sverige och Länsteatrarna i Sverige. Vi möter Jonas i en kort intervju.

Berätta kort om dig själv och din bakgrund.
Jag är 41 år och bor i Kalmar med fru och två barn. Jag har en bakgrund inom SSU och LO som pressekreterare till Mikael Damberg och talskrivare till Wanja Lundby Wedin. Jag är ordförande för Kalmar läns museum och för Länsmuseernas samarbetsråd, Sveriges största museum. På fritiden är jag engagerad i vår länsteater, i Kalmar teaterförening och så driver jag ett eget galleri, Persona galleri som bedriver en bred kulturverksamhet med utställningar, musik och evenemang.

Vad ser du som Folk och Kulturs viktigaste syfte?
Att vara en öppen mötesplats för den regionala kulturen. Och att genom konventet flytta fram och stärka förutsättningarna för kultur i hela landet.

Folk och Kultur 2021 blir ett digitalt konvent och kostnadsfritt för besökarna, berätta om vilka möjligheter du tror det kan ge.
Många! Vi kan exempelvis nå ännu fler deltagare och få intressanta gäster och föreläsare från hela världen.

Vilken brinnande fråga skulle du helst vilja se diskuteras kring under Folk och Kultur 2021?
Finansieringen av den regionala kulturen. Ska vi ha ett levande kulturarv krävs det en ordentlig finansiering, både regionalt och statligt. Som det är nu tvingas länsmuseerna till återkommande besparingar och uppsägningar av personal. Den här trenden måste vändas!

Berätta om en stor, personlig kulturell upplevelse du haft.
Det var när jag hade förmånen att arbeta och bo i Ingmar Bergmans hem på Fårö. Att till exempel sitta i hans biofåtölj och se hans film “Persona” var häftigt.


Lämna en kommentar

Kommentarer

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in