V. 3.1.0

Arrangörspartner: Skara Kommun

Vi kan med glädje meddela att Skara kommun är vår senaste arrangörspartner. Tillsammans ska vi lyfta läsfrämjande och Skaras rika kulturarv, med utgångspunkt i deras permanenta lek-och lärutställning Bokäventyret – från runsten till smartphone.

Läsfrämjande utgör kärnan av vårt partnerskap med Skara kommun. Med inspiration från Junibacken i Stockholm och Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg skapar Skara nu en generationsöverskridande mötesplats där barn och unga får lära sig mer om skrift- och bokhistoria. Utställningen kommer finnas i det gamla stiftsbiblioteket, från 1859, som idag kallas Gamla biblioteket. Här finns även Sveriges äldsta bok, Skaramissalet från 1150-talet, som är utgångspunkten för utställningen.

– Genom att satsa på barnen och skapa läsupplevelser väver vi in Skaras tusenåriga historia som bokstad med nutidens lekland och kreativa rum i en vacker 1800-talsbyggnad med bibliotek och en boksamling som går tillbaka till 1100-talet. Vi tycker att detta är alltför okänd historia och värd nationell uppmärksamhet. Så fort pandemin är över öppnar vi detta nationella besöksmål för hela familjen, säger Skaras kulturchef Åsa Veghed.

Förhoppningen är att partnerskapet ska väcka intresse och nyfikenhet för läsande bland barn och unga. Även att de kulturintresserade målgrupper och makthavare som deltar under Folk och Kultur ska få upp ögonen för det unika kulturarv som Skara kan erbjuda presenterat i en samtida form och kontext. Under Folk och Kultur visas en kortare dokumentärfilm om utställningen. Det kommer även sändas en intervju med Katti Hoflin, kulturchef för Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen om läsfrämjande och kreativa rum, med Bokäventyret som utgångspunkt.

– Vi ser fram emot att inleda partnerskapet med Skara och lyfta initiativet med inspirerande läsupplevelser för unga genom deras rika kulturarv, som är helt unikt i sitt slag, säger Linde Sjöstedt, projektledare och initiativtagare, Folk och Kultur.

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in