V. 2.1.7

Är nordiskt drama på väg mot en stormaktstid eller står vi inför ett fall?

Mitt i diskussionen om kulturens begränsade medel produceras det mer drama än någonsin. Streamingaktörerna beställer på löpande band och manusförfattarna har aldrig haft mer att göra. Samtidigt finns det en annan sida. Filmproduktion i Sverige sker ofta i andra länder. Exempelvis utspelar sig filmen Midsommar i Hälsingland, men är inspelad i Ungern av kostnadsskäl. Dessutom vet vi av erfarenhet att många filmarbetare söker sig till Hollywood där budgetarna är större. Frågan är: hur ser framtiden ut för nordiskt drama?

Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på Nordic Entertainment Group, som annonserat att de ökar sin ambition ytterligare när det gäller beställningar av nordiskt drama. Hur ser hon på framtiden? Kommer Norden förmå producera denna höga volym kvalitativt drama?

Mikael Cross, producent, har uttryckt stor oro för att Sverige håller på att förlora momentum genom brist på tillräckligt antal utbildade filmarbetare och avsaknad av produktionsrabatter.

Moderator: Per Schlingmann

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in

Logga in här på Folk och Kulturs hemsida och planera upp ditt besök genom att bygga ett personligt schema. Är du en ny användare? Då måste du registrera dig först. Det gör du här. Allt som krävs är namn och mailadress så är du igång!