V. 2.1.7

Att våga leda!

Världen är fylld av chefer! Men hur många äkta ledare finns det? Och hur står det till med ledarskapet i kulturlivet? I Norden, där de stora statliga institutionerna har public serviceansvar, där politiskt utvalda styrelser skapar långsamma utvecklingsprocesser, där politikerna ofta använder de stora nationella kulturinstitutionerna som slagträ och där man kämpar med principen om armslängds avstånd, där krävs det extraordinär integritet för en ledare att hålla fast vid sina grundvärderingar och leda sin institution fram mot sin vision!

Danske Kasper Holten sade 2018 ”Ja tack” till att leda Det Kungliga Teater i Danmark, tre stora hus som består både av ett balettkompani, en teater och ett stort operahus. Staffan Becker har precis tillträtt som koncerthuschef för Sveriges Radios konserthus, Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Hur kan de som nya konstnärliga ledare berätta en ny historia om de stora, statsfinansierade, huvudstadsbaserade (och kungliga) kulturinstitutionerna, så att alla känner att de har tillgång till dem. Ger politikerna dem arbetsro, så att de inte behöver kompromissa med sin konstnärliga vision?

Ellen Wettmark, som är Konstnärsnämndens nya styrelseordförande kommer att moderera samtalen mellan danske Kasper Holten och svenske Staffan Becker, som båda två är utövande konstnärer opera/teaterinstruktör och musiker, lyfter elementära frågor såsom: varför finns det en Kunglig teater och Berwaldhallen? Vad kan man använda dem till? Hur når de ut i hela landet? Och varför är det så viktigt att man i kulturlivet arbetar tillsammans om att uppnå det? Det är en berättelse som Kasper Holten i stor grad har lyckats med att berätta om i Danmark! Så även de politikerna som ifrågasätter den Kungliga teatern lyssnar. Hur kan danskt och svenskt kulturliv inspirera varandra i förhållande till polariseringen mellan stad/land och Stockholm/glesbygd?

MEDVERKANDE: Kasper Holten - Teaterchef för Det Kungliga Teater i Danmark, Staffan Becker - Konserthuschef för Sveriges Radios konserthus, Berwaldhallen. Moderator: Ellen Wettmark, Styrelseordförande for Konstnärsnämnden.

Den här programpunkten har fri entré!

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in

Logga in här på Folk och Kulturs hemsida och planera upp ditt besök genom att bygga ett personligt schema. Är du en ny användare? Då måste du registrera dig först. Det gör du här. Allt som krävs är namn och mailadress så är du igång!