V. 2.1.7

Kan man bota Våldsbejakande extremism med kultur?

Våldsbejakande extremism är ingen sjukdom men liknelsen går ändå att göra. Det finns risk- och skyddsfaktorer som gör att vi hamnar alternativt inte hamnar i extrema miljöer. Och precis som med sjukdomar är det skillnad på att lindra, ta bort symptom och bota sjukdomen mot att förhindra att den ens bryter ut. Då räcker det inte att vara reaktiv utan vi behöver minska riskfaktorerna och främja skyddsfaktorerna. Orsakerna till radikalisering har oftast sitt ursprung i en känsla av utanförskap, att samhället inte är till för en eller har något att erbjuda. Man saknar hopp och en tro på framtiden i det samhälle vi har idag och söker ett annat sammanhang som erbjuder det. Vänd oss inte ryggen är en metodutveckling där vi med kunskap, inkludering och estetiska verktyg vill minska risken och anslutningen till antidemokratiska och våldsextrema miljöer.

MEDVERKANDE: Maria Bolme - Projektledare, Gabriel Riveros Vilches - Samordnare och kulturpedagog, Rebecca Rusz- Samordnare och kulturpedagog.

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in

Logga in här på Folk och Kulturs hemsida och planera upp ditt besök genom att bygga ett personligt schema. Är du en ny användare? Då måste du registrera dig först. Det gör du här. Allt som krävs är namn och mailadress så är du igång!