V. 2.1.5

Motståndets tid om Dekolonisering

Utställningen Motståndets tid om Dekolonisering samlar konstnärer som har bakgrund i Urfolk eller arbetar i solidaritet med kampen om en dekoloniserad historieskrivning som reviderar och formar framtiden. Utställningens verk förhåller sig till kvarvarande förtryckande politiska koloniala strukturer som världen över utsatt ursprungsbefolkningar för systematiskt och genomgående ekonomiskt och kulturellt förtryck, rasism och exploatering. Utställningen en delad gemensam ambition att visa verk som med sitt eget språk skapar utrymme för nya berättelser och uttryck. Mo370 miljoner människor tillhör något urfolk i världen. Genom att förflytta perspektivet från kolonisering till dekolonisering, ifrågasätts begränsade rättigheter att bestämma över sitt eget liv. Genom att ifrågasätta pålagda koloniala värderingar och istället uppvärdera traditionell kunskap, värderingar och de normer som finns i den egna kulturen. Globalt pågår ett intensivt och aktivt arbete för en kulturell och politisk upprättelse för oss Urfolk, ett återtagande av historien, kultur och språk. Utställningen Motståndets Tid om Dekolonisering lyfter fram våra Urfolkens frågor utifrån nationella och internationella konstnärer från Urfolk. Ett gestaltande och berättande utifrån ett inifrån perspektiv. Kampen för Urfolkens rättigheter pågår på många nivåer globalt inte minst inom den kulturella sfären som ofta arbetar normkritik och utmanar koloniala mönstren som omedvetet bärs vidare. Hur ska man jobba med dekolonisering rent praktiskt?

MEDVERKANDE: Julia Edel Hardenberg, (Grönland), Organisation: Native Moving Images, Antonie Grahamsdaughter - Projektledare, Curator, Ulrika Flink - Curator.

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in

Logga in här på Folk och Kulturs hemsida och planera upp ditt besök genom att bygga ett personligt schema. Är du en ny användare? Då måste du registrera dig först. Det gör du här. Allt som krävs är namn och mailadress så är du igång!