Scenkonsten – steget före inom kompetensutveckling och karriärväxling

Under 2022 togs ett gigantiskt kliv på hela den svenska arbetsmarknaden med nya lagar och kollektivavtal som berör anställningsskydd och omställningsstöd. Tanken med det nya systemet är att flexibiliteten för arbetsgivarna ska bli större samtidigt som den långsiktiga tryggheten för arbetstagarna stärks genom bättre möjligheter till kompetensutveckling.

Scenkonsten är en bransch där man sedan länge har sett behovet av trygghetssystem – eftersom rörligheten mellan jobb alltid har varit stor inom konstnärliga verksamheter. Trygghetsrådet TRS har i över 50 år arbetat med att skapa innovativa och branschanpassade trygghetssystem. Där har tidsbegränsat anställda sedan länge omfattats av omställningsavtalet, då det är en anställningsform som är mycket vanlig i scenkonstbranschen.

Nu har nya möjligheter till kompetensutveckling skapats med TRS nya omställningsavtal, det gagnar både anställda inom scenkonsten och på sikt också kompetensförsörjningen.

Sedan tidigare finns även det på svensk arbetsmarknad unika SOK-avtalet, Scenkonstens Omställning och Karriärväxlingsavtal, för dansare, sångsolister, korister, musikalartister och musiker. SOK-avtalet gör det möjligt att bibehålla hög konstnärlig kvalitet på scenkonstinstitutionerna samtidigt som de scenkonstnärer som frivilligt vill växla karriär kan göra det under trygga former.

Genom att scenkonstens parter har kommit överens om branschanpassade avtal för scenkonsten – med kompetensutveckling och möjligheter till omställning både för arbetsplatser, anställda och uppsagda – kan scenkonsten och dess medarbetare fortsätta att utvecklas för ett livskraftigt, långsiktigt och hållbart arbetsliv.

Samtalet modereras av Benny Marcel, direktör för Nordisk Kulturfond

 

Arrangör: Trygghetsrådet TRS och SOKstiftelsen

Plats: Danssalen, Scenkonst Sörmland

Tid: Fredag 14:00 – 15:00

Gunnlaugur Egilsson

Virtual Reality Developer och före detta dansare som karriärväxlat med stöd av SOKstiftelsen

Helene Bergstedt

vd Trygghetsrådet TRS och SOKstiftelsen

Benny Marcel

direktör Nordisk Kulturfond

Maria Sundling Grundtman

förhandlingschef Svensk Scenkonst

Camilla Brown

förbundsdirektör/vd Fackförbundet Scen & Film

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev