V. 2.1.5
Camilla Andersen/ Nordiska museet
Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet

The Arctic for sale?

Det har aldrig varit så varmt på Arktis som nu. Isen försvinner med rekordfart. Området har fått stor geopolitisk medvetenhet. President Trump är besviken över att han inte får köpa Grönland. Ryssland har för länge sedan skickat en ubåt till Nordpolens havsbotten för att “plantera” den ryska flaggan. Samtidigt har kända kulturinstitutioner såsom Nordiska Museet, Louisiana och de olika nordiska nationalbibliotek satt fokus på klimatförändringarna. Men gör kulturlivets försiktiga och estetiska insats ett intryck på politikerna? Fångar konsten och kulturlivet det storpolitiska momentum, drivkraften som finns för Arktis och klimatförändringarna? Och kan konsten förändra personers inställning? Borde kulturlivet agera mer aktivistiskt och våga ta en ståndpunkt i samma stil som de stora spelarna i näringslivet?

MEDVERKANDE: Sanne Houby Nielsen - Direktör för Nordiska Museet, Katti Hofflin - Västra Götalandsregionens Kulturchef, Sverker Sörlin - professor i miljöhistoria och författare. Moderator: Martin Breum - Arktis-ekspert, TV-Journalist och författare.

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in

Logga in här på Folk och Kulturs hemsida och planera upp ditt besök genom att bygga ett personligt schema. Är du en ny användare? Då måste du registrera dig först. Det gör du här. Allt som krävs är namn och mailadress så är du igång!