V. 2.1.7

Vad ska vi med barnteatern till? Tja, vad ska vi med barn till?

Nationella Unga Klara och regionala Scenkonst Sörmland har en viktig gemensam nämnare – hos oss är barnen i fokus. I gemensamma projekt och produktioner har verksamheterna under tre års tid utvecklat barnteatern som form och haft tillgängligheten i fokus. Föreställningar har turnerat runtom i hela Sörmlands län samt spelats på Unga Klaras scener i Stockholm. Vi ställer oss frågan: Varför undervärderas alltid konst för barn och unga? Konst för vuxna har alltid högre status, och den konst som riktar sig till barn och unga tas inte på allvar eller osynliggörs. Vi påstår att scenkonstens förnyelse är djärvast på barn- och ungdomsscenerna i Sverige. Här finns tvärdisciplinära korsbefruktningar och verk som vägrar inordna sig i genrekategorier. Här finns den vitala och modiga scenkonsten som tar sig utanför Europas gränser, befinner sig i ständig dialog med publiken och utmanar teaterns konventioner.

På detta seminarium om barns rätt till konst samtalar konstnärliga ledare och verksamhetsledare från respektive teatrar samt inbjudna kulturpolitiker. Seminariet inleds med en tolkning av kulturdelarna i FN:s barnkonvention som blir svensk lag 1 januari 2020.

MEDVERKANDE: Maria Weisby - konstnärlig chef Scenkonst Sörmland, Farnaz Arbabi - konstnärlig ledare Unga Klara, Stefan Hansen - VD Unga Klara, Christer Nylander - L, kulturpolitisk talesperson, ordförande Kulturskottet, Lawen Redar - S, kulturpolitisk talesperson, tredje vice ordförande Kulturutskottet.

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Logga in

Logga in här på Folk och Kulturs hemsida och planera upp ditt besök genom att bygga ett personligt schema. Är du en ny användare? Då måste du registrera dig först. Det gör du här. Allt som krävs är namn och mailadress så är du igång!