No. 7 Bobo Åkerros

Vem eller vilka har egentligen tillgång till kultur och hur kan vi arbeta för att specifika grupper ska få ta del? Bobo Åkerros kulturproducent för Livskraft berättar om det viktiga arbetet med att få kulturen att komma till äldreboenden!

Bobo_Tankar

Hej Bobo!

Livskraft ­– kultur för äldre, berätta, vad är detta för projekt?
Livskraft – kultur för äldre är en smart modell för att nå ut med kulturaktiviteter till länets samtliga äldreboenden. Det unika i modellen är att aktiviteterna är förskottsbetalade så att det både blir kostnadsfritt och näst intill administrationsfritt för äldreboendena.

En förutsättning för att nå ut till fler är att det finns en mångfald av kulturuttryck. Hur arbetar ni med utbudet till er publik? Kommer Livskraft att bli permanent och kanske även exporteras till fler regioner?
Livskraft utgår från allas rätt att ta del av kultur och när man inte längre kan ta sig till en teater behöver kulturen komma till publiken. Förhoppningen är att anhöriga också ska kunna vara med och dela kulturaktiviteterna med de boende. Hittills har vi fått med oss fem av länets sju kommuner och både kommunerna och regionen har tydligt deklarerat att detta är prioriterat och ser de positiva synergieffekterna samt de ekonomiska fördelarna i modellen. Vi är stolta över att ha byggt en modell som inkluderar alla konstformer inom kultursamverkansmodellen.

Vilken är den senaste kulturupplevelsen som berörde dig?
Det var Teater Västernorrlands föreställning Avgörande ögonblick, som byggde på verkliga händelser som berör på djupet. Det handlade bland annat om utanförskap, Estonia och en hjärtoperation. Berättade av de som verkligen upplevde det – och sedan iscensatta av skådespelarna på Teater Västernorrland.

Läs mer om livskraft här: https://scenkonstvasternorrland.se/sv/livskraft/

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev