Arkiv 2024
I de bilder barn skapar syns spår av samtiden, så som den uppfattas av barnet själv. Barn ritar om händelser, tankar, funderingar och önskningar. De ritar om vad de gör i skolan och på fritiden, om sin populärkultur, vilka de lever med eller umgås med. Men det är svårt att hitta barns egna röster och uttryck i traditionella arkiv och offentliga samlingar. Vad händer om barns egna berättelser varken syns, hörs eller kan hittas i framtiden? Kommer det verka som om en hel kategori människor aldrig har uttryckt sig kulturellt, eller för den delen ens funnits? Kan vi i framtiden blicka tillbaka och ta lärdom av vår historia om inte allas berättelser syns, hörs eller finns? Har barn rätt till att deras egen kultur bevaras?
Varmt välkommen till ett panelsamtal om barns rätt till kultur och vikten av att bevara barns bilder, som kulturarv.
Arrangör: Svenskt barnbildarkiv
Plats: None
Tid: None –
professor Institutionen för Tema – Tema Barn, Linköpings universitet
I Annas forskning förenas teorier om visuell kultur med barn, konsumtion, barnkultur och sexualitet. Fokus är på hur normer, värderingar och värden skapas i mötet mellan, barn, vuxna och den materiella världen i barns vardagslivs praktiker.
professor juridiska institutionen, Uppsala universitet
Maria doktorerade i barnrätt och folkrätt på Harvard Law School, USA. Hon har undervisat i barnrätt internationellt samt i Sverige i över 20 års tid och är tidigare ledamot i Rädda Barnens riksförbundsstyrelse. Maria har dessutom skrivit flera böcker om barns rättigheter, bland annat "Barnkonventionen, en kommentar", som vann Kurslitteraturpriset 2019.
barnrättskonsult
Åsa Ekman har 20 års erfarenhet av arbete med FN:s konvention om barnets rättigheter. Hon har varit ungdomssamordnare, demokratiutvecklare, barnstrateg och är idag författare och konsult och hjälper organisationer i det strategiska och operativa barnrättsarbetet. Åsa Ekman har varit styrelseledamot i Rädda Barnens riksförbund, sitter idag i styrelsen för Bris, Clowner utan gränser och är initiativtagare till och driver podden Barnrättssnack.
universitetslektor, docent i Tema Barn, Linköpings universitet
Johannas forskning handlar om barn i relation till kultur och konsumtion. Just nu ingår hon i forskningsprojektet Barns kulturarv – arkivets visuella röster. Johanna kommer vara moderator för panelsamtalet.
arkivarie Svenskt barnbildarkiv
I 14 år har Karin Isaksson varit arkivarie i Svenskt barnbildarkiv, som funnits i Eskilstuna sedan 1977. Under majoriteten av dessa år har hon varit arkivets enda anställda. Karin har kämpat outtröttligt för barns rätt till en egen plats där deras berättelser tas på allvar och bevaras för framtiden.