headerbild
FOTOGRAF: EDIS POTORI VIA CREATIVE COMMONS

Upplev kultur i Eskilstuna!

Idag är Eskilstuna en snabbväxande miljösmart industristad med musik och idrott i sitt DNA. Välkommen att ta del av Eskilstunas historia på stadens museum och besöksmål, i närheten av Munktellstaden där Folk och Kultur arrangeras.

Eskilstuna konstmuseum

Portgatan 2, Munktellstaden

Museets samling består främst av svenskt 1900-talsmåleri, men innehåller även verk från 1600-talet fram till idag. Utöver samlingen visas tillfälliga utställningar med samtida konst, konsthantverk och design.

Här finns en butik med unika konstobjekt och konsthantverk med anknytning till museets utställningar, praktiska designprylar, grafiska blad, konstböcker, keramik, smycken, glas, pedagogiska leksaker och mycket annat.

Mer info:

eskilstuna.se/konstmuseet

Eskilstuna stadsmuseum

Faktoriholmarna

Stadsmuseet arbetar med att samla in, bevara och tillgängliggöra föremål och berättelser om Eskilstunas och Eskilstunabornas historia med tyngdpunkt på stadens industrihistoria.

På museet kan du besöka utställningarna:
- Lilla stadsmuseet
- Ångmaskinhallen
- Mekaniska verkstaden
- Faktotum
- Slottet som försvann
- Värjor, sablar och huggare
- Laddat – om vapen tillverkade i Eskilstuna
- Guldkorn – fotografier under 100 år
- Se Eskilstuna – 400 år av Eskilstunas historia

Här finns även butik och café. Butiken inriktar sig på att erbjuda ett lokalt, etiskt och
miljövänligt sortiment. I caféet finns närproducerat, ekologiskt och fairtrademärkt fika.

Mer info:

eskilstuna.se/stadsmuseet

Rademachersmedjorna

Rademachergatan 42-50

Ett öppet friluftsmuseum mitt i Eskilstuna! Här hittar du ett flertal välbevarade hus från Reinhold Rademachers smidesmanufaktur från 1600-talet. I området finns flera små företag som utför traditionellt hantverk och även har öppet för försäljning. Utomhus finns flera utställningar, öppna dygnet runt, året om. Fri entré.

Mer info:

eskilstuna.se/rademachersmedjorna

Eskilstuna stadsbibliotek

Kriebsensgatan 4

På Eskilstuna stadsbibliotek kan du låna böcker, filmer, musik, tidskrifter, tv-spel och mycket mer. Här finns datorer för släktforskning och ett café. Till Eskilstuna stadsbibliotek hör även tre filialer, två närbibliotek, en mötesplats, Svenska Deckarbiblioteket och en bokbuss. Sedan 2011 finns Eskilskällan i Stadsbibliotekets lokaler. Eskilskällan är ett samarbete kring lokalhistoria mellan stadsmuseet, stadsarkivet och stadsbiblioteket.

Byggnaden som Stadsbiblioteket finns i började byggas 1962 och togs i bruk under våren 1964. Huset ritades av arkitekt SAR Gustaf Lettström

Mer info:

bibliotek.eskilstuna.se/web/arena

Munktellmuseet

Pråmskjulstorget, Munktellstaden

Munktellmuseet ägs och drivs av Volvo Construction. Museets uppgift är att samla på, bevara och visa historiska föremål producerade av Munktell, Bolinder-Munktell, Volvo BM, VME samt Volvo Construction Equipment. Idag består samlingarna av cirka 200 föremål varav ett 90-tal finns att bese på museets utställningsytor, i kategorierna entreprenadmaskiner, verktygsmaskiner, traktorer, motorer och övriga maskiner. Museet renoverar alla objekt så att de är i fungerande skick.

Mer info:

munktellmuseet.com

Föreningen Form & Färgverkstaden

Bruksgatan 6, Rademacherområdet

Form & Färgverkstaden drivs som ideell förening. I lokalerna finns verkstäder för flera olika grafiska tekniker, ateljéer och mörkrum för fotografi samt utrymmen för måleri och skulptur. Föreningen driver även ett galleri.

Mer info:

formochfarg.se

Att besöka Eskilstuna

Vill du besöka eller turista i Eskilstuna hittar du mer information via länkarna nedan.

Kultur i Eskilstuna
Upplev Eskilstuna på en guidad tur
Att se och göra i Eskilstuna
Att göra tillsammans med barn i Eskilstuna
Stadsnära naturupplevelser
Eskilstunas officiella besöksguide på nätet – visiteskilstuna.se
Ställ dina Eskilstunafrågor till en turistinformatör på Facebook

Läs mer om vad du kan göra i Eskilstuna här!

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev