Alla i hela världen ska kunna uppleva och utöva kultur. Så ser jag på FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948, där Artikel 27 slår fast att ”Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner”.
Detta är grunden för Folk och Kultur – en arena där vi samlas för att möjliggöra och tillgängliggöra konst och kultur för alla. För åttonde året i rad skapar vi en plattform för idéutbyte och samtal om kulturens roll i samhället. Fyra dagar i Eskilstuna med en så omfattande repertoar att det garanterat kommer att finnas flera krockar. Men misströsta inte, utan sök just nya, oväntade inslag och kom ihåg att det aldrig är mer än åtta minuter mellan scenerna.
Årets program är brett, aktuellt och angeläget. Med teman som dans, bildkonst, barn och unga, finansiering och Norden. Samtidigt får du ta del av ett spektrum som sträcker sig över kulturarv, bibliotek, AI, nationella minoriteter, film, musik och givetvis den regionala kulturpolitiken.
Myndigheter, kulturinstitutioner, fristående aktörer och konstnärer – här är bredden av kulturens ekosystem representerad, och det är ni som gör Munktellstaden till den en dynamiska och mångfacetterade arenan. Så tack för detta och varmt välkommen till vårt konvent som bjuder på delaktighet, kunskap och attraktion – allt det som är en del av den helhet vi kallar samhället!
Ismo Railisson, projektledare, Folk och Kultur
Med stor närvaro från Sveriges politiska företrädare, nationella minoriteter, beslutsfattare, kulturskapare,150 nationella institutioner, regionala instanser och lokala aktörer är Folk och Kultur Sveriges största kulturpolitiska konvent.
Vi ses i Eskilstuna 5-8 februari 2025!