Hur samverkar scenkonsten med de nationella minoriteternas ställning och erkännande i det svenska samhället? Välkommen till ett samtal som utforskar vad som sker med nationella minoriteters språk och identiteter när deras berättelser får ta en självklar plats på scenen – och hur scenkonsten, samhället och demokratin berikas av dessa historier.
Med utgångspunkt i Riksteaterns samproduktioner diskuteras scenkonstens roll som plattform för att lyfta nationella minoritetsperspektiv, i detta fall sverigefinska och tornedalska/kvänska/lantalaisiska perspektiv.
Dramakomedin Jorma Heart Jorma Soul, framtagen i samarbete med Kaveri Kollektivet och Uusi Teatteri, utforskar språkbarriärer och kulturella möten genom svensk dansbandsmusik, finsk tango och finskt disco. I dramat Ummikkos, ett samarbete med Tornedalsteatern, ställs frågor om möjligheten att återta en förlorad identitet – “ummikko” är meänkieli för en person som inte talar omgivningens språk.
Hur tar vi oss an utmaningar och möjligheter för att tillsammans skapa och sprida scenkonst som speglar nationella minoriteters kultur och verklighet? Hur möjliggör vi scenkonst för alla överallt?
Arrangör: Riksteatern
Plats: Konsertsalen, Scenkonst Sörmland
Tid: Onsdag 16:00 – 17:00
dramatiker på Kaveri Kollektivet och dramaturg på Riksteatern
Jani har skrivit pjäserna "Jorma Heart Jorma Soul" och "Finska för invandrare". Han arbetar som dramaturg på Riksteatern och är bland annat dramaturg för föreställningen "Ummikkos" ett samarbete Riksteatern gör med Tornedalsteatern.
ordförande i Pajala UNGA riksteaterförening
samtalsledare
Regina arbetar som minoritetsspråkssamordnare i Pajala kommun. Hon har arbetat som manusförfattare och projektledare på Tornedalsteatern och som journalist på den meänkieli-språkiga redaktionen Meänraatio vid Sveriges Radio.
teaterchef och konstnärlig ledare Tornedalsteatern
Erling är teaterchef och konstnärlig ledare för Tornedalsteaterns sedan 2018. Han har varit professionellt verksam som musiker, kompositör, skådespelare och artist sedan 1991. Han har arbetat på institutioner, i friagrupper och som frilans. Erling är uppvuxen i Tornedalen med två språk, meänkieli och svenska.