Offentlig konst som minneskultur - monumentens plats i vår tid

Våren 2019 samlades Malmöbor och antirasister bakom ett kraftfullt upprop – en vision om ett Antirasistiskt Monument för att föra samtalen om antirasism in i offentligheten. Initiativet föddes som en direkt reaktion på de rasistiskt motiverade morden och attackerna som skakade Malmö under det tidiga 2000-talet. Idag drivs projektet Antirasistiskt Monument av Malmö stads kulturförvaltning, i nära samarbete med initiativtagarna. Projektet har hittills omfattat publika samtal, en grupputställning och nu arbetet med att skapa ett permanent monument i det offentliga rummet.

Genom historien har monument och minnesmärken spelat en avgörande roll i att forma vår kollektiva minneskultur och vårt kulturarv. Arbetet med Antirasistiskt monument har varit både komplext och krävande, präglat av ett omsorgsfullt förhållningssätt till olika perspektiv och erfarenheter. Att gestalta minnen och upplevelser på ett heltäckande och universellt sätt är en utmaning, kanske till och med en omöjlighet. Trots detta finns en stark tilltro till konstens förmåga att uttrycka det som ofta är svårt att fånga i ord. I projektet har det varit avgörande att integrera en samtida konstnärlig process som inte bara blickar bakåt, utan också engagerar sig i vår samtid och bidrar till ett relevant och levande kulturarv för framtiden.

Vi vill bjuda in till ett samtal om monumentens roll i vår samtid. Vad innebär det när ett initiativ växer fram ur civilsamhället? Vilken betydelse har den konstnärliga processen? Och vilken roll kan det offentliga spela i att bredda och utveckla minneskulturen i våra gemensamma rum?

Arrangör: Malmö stad - kulturförvaltningen

Plats: Ångmaskinhallen, Eskilstuna stadsmuseum

Tid: Torsdag 15:15 – 16:00

Anna Wahlstedt

projektledare, Malmö Konst

Anna Wahlstedt är konstprojektledare vid Malmö Konst, en del av Kulturförvaltningen i Malmö. Anna arbetar med offentlig konst och konstnärliga processer i planeringen av Malmö. Hon är en av två projektledare för Antirasistiskt Monument.

Rebecka Katz Thor

moderator

Rebecka Katz Thor är forskare och skribent. Utöver hennes forskning, arbetar hon med den permanenta etableringen av Sveriges museum om Förintelsen. Hon har en doktorsexamen i estetik från Södertörns högskola, Sverige. Hennes forskningsintressen inkluderar kulturella minnesstudier, processer för minnesmärken och museer, samt politiska, historiska och etiska anspråk i kulturarv och samtida konst.

Johanna Adebäck

processledare offentlig konst, Göteborg Konst

Johanna Adebäck arbetar som processledare för offentlig konst på Göteborg Konst, Göteborgs Stads kulturförvaltning och var konstkonsult under den längre förstudie som ligger till grund för uppdraget gällande hbtqi+ - monumentet i Göteborg. Hon är konstnär med en master från programmet Art in the Public Realm på Konstfack och har både i sin konst och i sin nuvarande roll som processledare ett särskilt intresse för konst som skapare av offentligheter.

Claudia Schaper

processledare offentlig konst, Göteborg Konst

Claudia Schaper arbetar som processledare för offentlig konst på Göteborg Konst, Göteborgs Stads kulturförvaltning och var processledare för hbtqi+ - monumentet från projektstart våren 2019 till invigning av Gläntan hösten 2023. Genom Charles Felix Lindbergs donationsfond har hon arbetat i flera processer som rör mötet mellan civilsamhälle, minneskonst och fysisk gestaltning med teman som, Ingrid Segerstedt Wibergs gärning, veteranmonument och hyllning till svensk damfotboll. Senast arbetade hon som curator vid Kristianstads konsthall.

 

Annika Enqvist

programansvarig Statens konstråd

Annika Enqvist är curator, redaktör och föreläsare. Som programansvarig vid Statens konstråd utvecklar och driver Enqvist myndighetens publika program i form av konferenser, utställningar, performance och förmedlande plattformar i relation till aktuella frågor. Hur konst förhandlar och påverkar upplevelser av platser, historia och värderingar undersöks i samarbeten som utbildningar och forskningsprojekt. Enqvist var redaktör för antologin Public Memory, Public Art: Reflections on Monuments and Memorial Art Today (red. Enqvist, Modig, Katz Thor & Zawieja, Art & Theory och Statens konstråd, 2022). Enqvist curaterade det internationella tvådagarssymposiet Public Memory – Monuments and Difficult Heritages (2023) med Rebecka Katz Thor och konferensen Monuments in Our Daily Lives (2024) med Tanja Schult.

 

Rena Baledi

projektledare, Malmö Konst

Rena Baledi är konstprojektledare vid Malmö Konst, en del av Kulturförvaltningen i Malmö. Rena arbetar med offentlig konst och konstnärliga processer i planeringen av Malmö. Hon är en av två projektledare för Antirasistiskt Monument.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev