Hur identifierar vi och vårdar våra elittalanger inom kulturen?

I en tid då konkurrensen om de bästa talangerna är hårdare än någonsin står kultursektorn inför en avgörande utmaning: att säkra kvalitet och innovation i framtidens konstnärliga yrken. Under detta seminariepass tar vi oss an den stora frågan om talangutveckling och dess strategiska betydelse för kulturens överlevnad.

Utgångspunkten är rapporten Skills 2024 – Framtidens talangutveckling för kulturen, där vi får en unik inblick i hur nästa generation ser på branschens krav och möjligheter. Sofia Rasmussen, rapportens författare, presenterar de insikter och de "tio budord" som formulerats för att vägleda kulturens utveckling.

Hur identifierar vi de främsta talangerna inom kulturen? Vad krävs för att utveckla dem, och hur skapar vi strukturer som gör det möjligt för dem att stanna kvar i branschen – och inte lockas över till andra sektorer? Dessa frågor står i fokus när vi, tillsammans med en expertpanel, utforskar strategier för att bygga en långsiktigt hållbar talangutveckling inom kulturen.

Varmt välkommen till en diskussion som sätter talangen i centrum och kulturen i rörelse.

Arrangör: Kulturakademin

Plats: Verkstan, Munktellarenan

Tid: Torsdag 11:00 – 12:00

Person ifrån Talent Norges elitprogram

Elittalang

Lina Norberg Johansson

talangansvarig och produktionscontroller på Svenska Filminstitutet

Lina Norberg Johansson har varit anställd på svenska filminstitutet i 20 år och dessförinnan på SVT Drama, bokförlag och Norstedts agency. Lina lång erfarenhet av filmstöd och olika talangsatsningar såsom Novellfilmssatsningen, Moving Sweden, Wild Card, Talent to Watch och Talangutveckling i hela landet.

Silje Riise Næss

direktör Talent Norge

Silje Riise Næss kommer från en tjänst som chef för filmkonsulenterna och debutantordningen Neo på Norska filminstitutet. Silje har en bred konstnärlig bakgrund, bland annat från Litteraturhuset i Oslo, Danska film institutet och Norska film institutet. Hon är nuvarande ordförande för Dansens Hus och Norsk Litteraturfestival, och den norsk-svenska stiftelsen Bergmangården på Fårö.

 

Peter Hiltunen

verksamhetsledare Kulturakademin

Peter, har från 2017, verkat som verksamhetschef på Kulturakademin med uppdrag att utveckla verksamheten i ett regionalt och nationellt perspektiv. Peter har bakgrund som filmproducent inom dramaproduktion, under 25 år var han grundare och delägare av flera filmproduktionsbolag och har stor erfarenhet från internationella produktioner.  I övrigt har han styrelseuppdrag och är ordförande i ledningsgrupper inom audiovisuella sektorn samt utbildningsväsendet.

Sofia Rasmussen

moderator

Sofia är omvärldsanalytiker, författare, föreläsare och vd för analysbolaget Rasmussen Analys.

Hennes expertområden är framtidens arbetsmarknad och kompetenser, ledarskap och den unga generationens värderingar och livsstilar. Sofia är nominerad till MySpeaker Of The Year 2022 och utsedd till en av Veckans Affärers 101 supertalanger 2019. Sedan 2019 har hon samarbetat med Kulturakademin i en rad kunskapsprojekt inom kulturen. 

 


 

Katti Hofflin

kulturchef Västra Götalandsregionen

Katti Hoflin är kulturchef i västra Götalandsregionen. Innan dess har hon varit chef för barn och ungaverksamheten i Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm, Dunkers kulturhus i Helsingborg och stadsbibliotekarie i Stockholm. Hon har också varit verksam inom public servicebolagen ca 20 år. I botten är hon utbildad bonde, musiker, humanist och på Handelshögskolan i Stockholm.

Ulrich Kaatz

direktör och konstnärlig pedagogisk ledare, Nationellt centrum för musiktalanger

Kaatz anställdes 1985 vid musikskolan i Vänersborg. I början på 2000-talet verkade han som professor i dirigering vid musikhögskolan i Stuttgart. Sedan 2004 har han varit drivande i uppbyggnaden av den nationella talangutvecklingen, som Nationellt centrum för musiktalanger ansvarar för sedan 2019.  

 

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev