Hjälp, vi har växtvärk!

Fotograf: Carl Thorborg

Dansen är, trots sin mångtusenåriga historia, ett relativt ungt kulturpolitiskt område. Mycket har hänt sedan dansen synliggjordes som kulturpolitiskt område 1996. Området har vuxit starkt, inte minst på grund av danskonstens potential som ett konstområde med en dynamisk, diversifierad och internationaliserad konstnärlig miljö och en växande (ofta ny!) publik. Danskonstens infrastruktur har också stärkts, bland annat tack vare Handlingsprogrammet för den professionella dansen 2005. 

Men - möjligheten att skapa och möta danskonst hämmas fortfarande av en bristande infrastruktur. Det skapar hinder för konstnärlig innovation och hämmar mångfald och återväxt. Bristerna hindrar också konstområdets möte med en nyfiket växande publik i alla åldrar och i alla delar av landet. 

Vad behövs för att ta tillvara utvecklingen och fortsätta framåt? Hur kan den tillväxt som har skett under den senaste 20-årsperioden, av såväl konstnärer som publik, ta nästa steg? 

#DansiFokus

 

Arrangör: Dansalliansen AB

Plats: Munktellsalen, Hotel Bolinder Munktell

Tid: Torsdag 09:00 – 09:45

Mikael Brännvall

vd Svensk Scenkonst

Mikael Brännvall är vd för Svensk Scenkonst sedan 2017. Han är även styrelseledamot i de tre scenkonstallianserna och Trygghetsrådet TRS samt ordförande i Scenkonstens omställnings- och karriärväxlingsstiftelse. Mikael Brännvall är jur. kand. och örlogskapten (reservofficer) i flottan. Tidigare har han bland annat varit vice VD vid Dramaten.

Camilla Brown

förbundsdirektör Fackförbundet Scen & Film

Camilla Brown är förbundsdirektör för Fackförbundet Scen & Film. Camilla har en lång erfarenhet av fackligt arbete inom olika sektorer, bland annat som chef för enheten Avtal och juridik på Lärarförbundet.  Hon sitter i styrelsen för de tre scenkonstallianserna, och deltar i det nordiska nätverket för scenkonstorganisationer.

Amy Fee

verksamhetsledare Danscentrum Sverige

Amy Fee är verksamhetsledare för Danscentrum Sverige och arbetar även som förmedlare, projektledare och producent. Amy har över 30 års erfarenhet inom scenkonst, och började som scenmästare och inspicient. Hon har tidigare arbetat med musikaler, turnerat internationellt, projektledare inom IT, event samt som produktionschef på Dansens Hus och Cirkus Cirkör. Hon har även varit projektägare i utvecklingen av Danscentrums statistikverktyg och EU ansökningskonsult samt samarbetspart i flera EU-, och Nordiska projekt f.n. Big Pulse Dance Alliance. Amy är även styrelseledamot i EAIPA (European Association of Independent Performing Arts).

Johannes Öhman

konstnärlig ledare/teaterchef Dansens Hus

Johannes Öhman är sedan 2020 konstnärlig ledare och Teaterchef för Dansens Hus i Stockholm. Han har tidigare verkat som konstnärlig ledare för Staatsballett Berlin, Kungliga Baletten och Göteborgsoperans Danskompani. Johannes Öhman är utbildad dansare och har bl.a. arbetat vid Kungliga Baletten som förstesolist.

Mika Romanus

direktör Konstnärsnämnden

Mika Romanus är idag direktör på Konstnärsnämnden.  Hon har tidigare varit förbundsdirektör på Fackförbundet Scen & Film och enhetschef/stf GD på Kulturrådet. Mika har i sina olika lokala, nationella och internationella uppdrag inom det kulturpolitiska området arbetat med frågor som rör både den kulturella infrastrukturen och konstnärers villkor. Den professionella dansens förutsättningar har utgjort en viktig del i flera av uppdragen, och under sin tid på Kulturrådet arbetade hon bland annat med framtagandet av handlingsprogrammet för den professionella dansen.

Carina Norée

verksamhetsledare Dansnät Sverige

Carina Norée är verksamhetsledare för Dansnät Sverige, ett nationellt arrangörsnätverk som samverkar kring turné, samproduktion, kompetens och dansens infrastruktur. Därutöver är hon ledamot i Region Stockholms referensgrupp för kulturstöd samt ordförande för ccap/cristina caprioli.

Carina Norée har tidigare ingått i den internationella juryn för ICE HOT Reykjavik, varit styrelseledamot för Dansens hus i Oslo samt Dansens Hus rådsrepresentant i Teaterunionen – Svenska ITI och i Svensk Danskommitté. 2009 skrev hon på uppdrag av Dansens hus och i samverkan med Kulturrådet och Konstnärsnämnden rapporten Ett viktigt steg – Informationskontor för dans.

Mira Helenius Martinsson

vd Skånes Dansteater

Mira Helenius Martinsson är VD och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater sedan hösten 2019. Hon har ett stort svenskt, nordiskt och internationellt kontaktnät tack vare sina olika förtroendeuppdrag och lång erfarenhet som scenkonstchef. Hon var mellan 2007–2018 danschef för Norrdans. Hon är född och uppvuxen i Finland, där hon också studerade till civilingenjör på Tammerfors tekniska universitet.

Anna Efraimsson

teaterchef MDT Moderna Dansteatern

Anna Efraimsson är teaterchef för MDT Moderna Dansteatern. Hon har skiftat mellan roller som curator, producent, handläggare, lärare och dramaturgi. Hon lektor i koreografi med inriktning på curatoriella praktiker, och var prefekt vid Institutionen för dans på DOCH/Stockholms konstnärliga högskola. Sedan 2014 driver hon också den experimentella verksamheten The Blob. Efraimsson är utbildad på Kulturvetarlinjen vid Stockhoms universitet, Études théatrâles vid Sorbonne i Paris och på Icpp, Institute for Curatorial Practice in Performance vid Wesleyan University i USA.

Benny Marcel

moderator

Benny Marcel har en mångfacetterad bakgrund i internationellt arbete med inriktning på bistånd och mänskliga rättigheter med uppdrag i Mellanöstern, Sydamerika och Sydostasien. Han var under 6 år Europachef för Rädda Barnen. 

Sedan 1999 har han innehaft ledande roller inom konst och kulturområdet på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Marcel kommer senast från Nordisk Kulturfond i Köpenhamn där han under dryga åtta år arbetade som direktör för Nordisk Kulturfond. Han är idag ordförande för Dansalliansen och Riksteatern. 

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev