I en tid präglad av snabb digital utveckling, AI-genererad information och medial omvandling står våra samhällen inför nya och komplexa utmaningar.
Åsikter, underhållning och reklam blandas till en cocktail, ibland spetsad med desinformation. Detta skapar ett svåröverblickbart informationslandskap.
I denna flytande samtid behövs stabila aktörer med hög trovärdighet. Vilken roll kan museer spela som faktabaserade kunskapsaktörer i en tid där inget – eller allt – verkar sant och där information flödar snabbt och flyktigt?
I detta panelsamtal diskuterar vi museernas unika position som en kunskapsfyr i den digitala eran och hur museer kan bidra till att skapa en stabil och pålitlig källa för kunskap och bildning.
Arrangörer: Kulturförvaltningen VGR och Göteborgs museer och konsthall
Plats: Auditorium, Munktellmuseet
Tid: Torsdag 09:00 – 10:00
utvecklingsledare, Göteborgs museer och konsthall
Klas Grinell är utvecklingsledare vid Göteborgs museer och konsthall, författare och docent i idéhistoria. Han har tidigare bla varit forskningssamordnare på Världskulturmuseerna och föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet. För Kulturförvaltningen, Göteborgs stad, har han bl a skrivit rapporter om Att belägga museernas värde, Kulturens värde och sociala effekter och Breddat deltagande. På bloggen Digitala relationer har han och Johan Lindblom skrivit om digital resonans, transmedialitet och andra digitala dimensioner som påverkar museers möjligheter att skapa relevans, relationer och trovärdighet. För att utforska hur vi kan navigera i osäkra tider tar Grinell utgångspunkt i de grundläggande frågorna om det goda livet, demokrati, mänskliga rättigheter och kultur.
utvecklingsledare inom Medie- och informationskunnighet (MIK), Kulturförvaltningen VGR
Pia-Marie Wehrling är utvecklingsledare inom medie- och informationskunnighet (MIK) vid Kulturförvaltningen på Västra Götalandsregionen med en bakgrund inom journalistik, fotografi och filmbransch. De senaste åren har kulturbegreppet vidgats för att tydligare omfatta demokrati, MIK och bildning. Detta speglar en bredare förståelse för kulturens roll i samhället och dess koppling till medborgarnas förmåga att navigera i dagens informationslandskap. Som en drivande kraft i det interregionala MIK-nätverket arbetar Wehrling aktivt för att strukturera och stärka MIK-arbetet på lokal, regional och nationell nivå. Nätverket samarbetar bland annat med Mediemyndigheten, vilket understryker vikten av att bygga broar mellan olika aktörer inom området. Det långsiktiga syftet är att stärka medborgarnas medie- och informationskunnighet, vilket är avgörande för att främja ett demokratiskt och inkluderande samhälle i en allt mer komplex digital värld.
journalist Källkritikbyrån
Åsa Larsson är en erfaren journalist och faktagranskare med över ett decenniums erfarenhet inom området. Hon var en av grundarna till det prisbelönta projektet Viralgranskaren 2014, som vann både Stora journalistpriset och utmärkelsen Årets folkbildare. Sedan 2019 arbetar Larsson heltid med Källkritikbyrån, som hon startade tillsammans med kollegorna Linnéa Jonjons och Jack Werner.
Källkritikbyrån är en oberoende journalistisk redaktion som systematiskt arbetar med att sprida kunskap om källkritik och källtillit. De granskar påståenden som får stor spridning i sociala medier och producerar lättillgängligt material för att hjälpa allmänheten att navigera i dagens komplexa informationslandskap samt arbetar för att öka medvetenheten kring källkritik och bekämpa desinformation på nätet.
moderator, journalist
Khazar Fatemi har över 15 års erfarenhet av framförallt utrikesjournalistik med fokus på konfliktdrabbade områden. Khazar har rapporterat från länder som Afghanistan, Syrien, Irak, Mali, Colombia, Myanmar med flera. Att lyfta fram frågor kring mänskliga rättigheter har haft en självklar plats i hennes rapportering. Sen 2010 har Khazar föreläst kring ämnen som berör, yttrandefrihet, demokrati, identitet och kulturarv. 2020 fick Khazar Svenska Unesco priset för hennes arbete kring just kulturarv, identitet och tillhörighet och för arbetet med SVT serien ”Kultur i farozonen”