Med erfarenheter från projektet “Skolan i rörelse” bjuder deltagande ungdomar in till ett samtal där danskonsten står i fokus.
Projektet har gett unga möjlighet att se dans, träffa professionella koreografer, lära sig om deras praktik, fördjupad förståelse och inspireras till egen koreografi. Samtalet utgår från deras perspektiv med frågeställningar kopplade till, hur och på vilket sätt skapandet av danskonst skapar mening för unga idag och i framtiden.
Nordberg Movement är ett utvecklingskontor för scenkonst med fokus på dans. Med i rummet finns Gr8 Ones, Danscentrum Syd, IVER/Malmö Dance Week som alla deltagit i projektet. Samtalet utformas av fyra unga projektdeltagare från Malmö.
Projektet är initierat av Nordberg Movement och finansierat genom Kulturrådets “Stärkt kultur i skolan”.
Övriga medverkande är Säfsten Produktion, Land Before Time, Norrlandsoperan, Midgårdsskolan och Fryshuset Dans.
#DansiFokus
Arrangörer: Nordberg Movement och Danscentrum Sverige
Plats: Kugghjulet, Hotel Bolinder Munktell
Tid: Fredag 13:00 – 14:00
deltagare i projektet Skolan i Rörelse
Noa Arvanitis, 18 år, går andra året på dansprogrammet på Malmö Latin. Hon har dansat sedan hon var 6 år gammal, och för henne har dansen blivit ett viktigt verktyg för att bearbeta och uttrycka sina känslor.
projektledare Gr8 Ones
Föreningen Gr8 Ones ändamål är skapa och organisera street- och klubbkulturella evenemang i form av danstävlingar, jams, föreställningar, klubbar och spelningar. Föreningen vill möjliggöra ett brett möte med street- och klubbkulturen i Sverige och tillgängliggöra den för alla.
Isak Unogwu är mångsysslare och arbetar som projektledare i Gr8 Ones, dansare och host. Han är även aktiv musikproducent och rappare. Han drivs av viljan att skapa trygga platser för folk att utvecklas och uttrycka sig utan fördomar.
koreograf/dansare, konstnärlig ledare av Malmö Dance Week och verksamhetsledare av Kulturföreningen Iver
Viktor Fröjd är en danskonstnär baserad i Malmö. Genom beställningsuppdrag och egna produktioner skapar och koreograferar han verk för olika scener i Sverige. Hans arbete kretsar kring teman som ärlighet, tid, samt den sociala kraften i dansen. Med rötter i street- och klubbdans är improvisation en central del, och han betonar den gemensamma påverkan mellan utövare och åskådare. Viktor ser dans som ett verktyg för personlig upplevelse och gemenskap snarare än som ett normkritiskt uttryck. Han är utbildad vid Åsa folkhögskola och har en kandidatexamen i danspedagogik från DOCH. Viktor har varit en av de medverkande koreograferna i projektet "Skolan i Rörelse".
deltagare i projektet Skolan i Rörelse
Marjana Skans är 21 år, bor i Malmö och arbetar i Köpenhamn. Hon har så länge hon kan minnas alltid rört sig där, musiken har varit nyckeln till rörelsen. Dans och musik är en konstant del av hennes liv – oavsett tid, plats eller sammanhang. Hon vet att många känner igen sig i detta för det är en otroligt befriande konstform.
verksamhetsledare Danscentrum Syd
Jenny Månström har varit verksamhetsledare för Danscentrum Syd i Malmö i sex år. Hon har tidigare arbetat på bland annat Teaterhögskolan i Malmö, Malmö Stadsteater och Virserums Konsthall. Danscentrum samlar Sveriges professionella danskonstnärer för att stärka den fria samtida danskonstens ställning, förnyelse och utveckling såväl nationellt som internationellt. Verksamheten finns i hela landet och består av träning, studior, produktionsstöd, förmedlande insatser och kompetensförstärkning.
deltagare i projektet Skolan i Rörelse
Norea Persson, 24 år, studerar vid SLU i Alnarp. Hennes relation till dans har tidigare varit mer avlägsen på det fysiska planet, men alltid nära hjärtat. Från att ha känt prestationsångest har hon nu utvecklat en större trygghet i att uttrycka sig genom dans. Idag ser hon dansen som en konstform för uttryck och kommunikation, där musik och glädje för att röra sig står i fokus, utan några fasta regler för rätt och fel.