Så når vi längre med kompetensutveckling i kulturbranschen!
Det finns en enorm utvecklingspotential för konstnärer och kulturella och kreativa branscher om vi tar ett samlat grepp om kompetensutvecklingsfrågan i Sverige. Idag är ansvaret för kompetensutvecklingen inom konstnärliga branscher delvis oklart och insatserna riskerar att bli utsmetade. Med en mera samlad kompetensutveckling kan vi få en större kritisk massa bland deltagarna och skapa kompetensutveckling med spets av internationell kvalitet.
I Regeringens KKB-strategi finns ett särskilt mål om kompetensutveckling: ”Det ska finnas en god kompetensförsörjning inom kulturella och kreativa branscher. Enskilda som är verksamma i kulturella och kreativa branscher ska ha goda möjligheter till livslångt lärande och kompetensutveckling för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.”
Vad gör vi för att arbeta mot detta mål? Hur kan vi uppnå detta mål genom samverkan på nationell nivå?
I seminariet presenteras en bild av kompetensutvecklingsbehovet idag och därefter följer en paneldebatt om hur vi kan samordna och stärka kompetensutvecklingen på kulturområdet i Sverige.
Varmt välkommen till en diskussion som sätter kompetensutvecklingsbehovet i centrum och kulturen i rörelse.
Arrangör: Kulturakademin
Plats: Konsertsalen, Scenkonst Sörmland
Tid: Torsdag 09:00 – 10:00
kulturpoiltisk talesperson
ordförande kulturnämnden Västra Götalandsregionen
Alex Bergström (S), är regionråd och ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Alex har en gedigen erfarenhet som kulturpolitiker där han även tidigare varit ordförande för kulturnämnden, Folkteatern i Göteborg samt SKR:s beredning för kultur och fritid.
moderator
Erica Månsson, vd på Nilsson & Månsson AB. Nilsson & Månsson är ett konsultbolag med fokus på kultur och ledarskap. Erica Månsson har tidigare bland annat arbetat med Kultursamverkansutredningen (SOU 2023:58)
verksamhetschef Kulturakademin
Peter, har från 2017, verkat som verksamhetschef på Kulturakademin med uppdrag att utveckla verksamheten i ett regionalt och nationellt perspektiv. Peter har bakgrund som filmproducent inom dramaproduktion, under 25 år var han grundare och delägare av flera filmproduktionsbolag och har stor erfarenhet från internationella produktioner. I övrigt har han styrelseuppdrag och är ordförande i ledningsgrupper inom audiovisuella sektorn samt utbildningsväsendet.
vd Dramaten
Tidigare vd och konstnärlig ledare på Malmö stadsteater 2016–2023, dessförinnan teaterchef på Nørrebro teater i Köpenhamn.
projektledare North Creative Nodes
Fredrika Johansson är projektledare inom utveckling av kulturella och kreativa branscher hos Piteå Science Park där hon ansvarar för satsningen North Creative Nodes. Fredrika har lång erfarenhet av arbete inom det fria kulturlivet och har initierat en rad projekt inom kulturbranschen - med fokus på branschens kompetensförsörjning och kompetensutveckling