Bild- och formkonsten är en del av ett kulturfält som står i ständig förändring. De senaste årens stora utmaningar med bland annat pandemi och lågkonjunktur har utan tvekan haft en stor påverkan för konstnärer, konstaktörer och institutioner. Samtidigt har kulturpolitiken på lokal, regional och nationell nivå förändrats. Sveriges invånare har röstat och olika regeringar och styren har gjort vad de tror är det bästa för kulturen i Sverige.
Men vad händer med bild- och formkonstområdet när statliga myndigheter pausar viktiga satsningar eller gör ändringar i sina stödsystem, när nya avtal sluts och faunan av konstaktörer växer samtidigt som de statliga och regionala stöden ligger kvar på samma nivå eller minskar, och hur kan samtliga aktörer inom fältet bäst arbeta tillsammans för att hitta en samverkan som fungerar?
Arrangörer: Konstkonsulenterna i Sverige och Region Västernorrland, Region Jönköpings län och Östergötlands museum
Plats: Auditorium, Munktellmuseet
Tid: Torsdag 11:15 – 12:15
direktör Konstnärsnämnden
Mika Romanus har tidigare bland annat varit förbundsdirektör på Fackförbundet Scen & Film och enhetschef/stf generaldirektör på Kulturrådet. Hon har också haft kulturpolitiska uppdrag i flera nationella och internationella sammanhang, och arbetat med frågor som rör både den kulturella infrastrukturen och konstnärers villkor.
generaldirektör Kulturrådet
Kajsa Ravin började sitt uppdrag som generaldirektör för Kulturrådet den 9 mars 2020. Kajsa har ett utpräglat intresse för internationella frågor och kulturell mångfald. Hon har arbetat med en mängd olika kulturyttringar och hon är starkt engagerad i att göra konst och kultur tillgänglig och relevant för en bred publik. Förutom att vara generaldirektör för Kulturrådet är hon styrelseledamot i IFACCA (International Federation of Arts Councils and Culture Agencies) och Nordisk kulturfond.
verksamhetschef Konstnärernas riksorganisation
Eva Månsson jobbar som verksamhetschef för Konstnärernas Riksorganisation som bildades 1937 och företräder 3500 bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare. Konstnärernas Riksorganisation arbetar för konstnärlig frihet och bättre villkor för yrkesverksamma bild och formkonstnärer.
generalsekreterare Bildkonst Sverige
Magdalena Malm är generalsekreterare och medgrundare till branchorganisationen Bildkonst Sverige, Hon var fram till 2019 direktör för Statens konstråd och innan dess grundade och drev hon konstplattformen MAP, Mobile Art Production. Magdalena har curaterat utställningar bland annat på Moderna Museet, Venedigbiennalen och på Iaspis.
samordnare Stärka konstorganisationer, Statens konstråd
Giorgiana Zachia är curator för samtidskonst. Hennes curatoriella praktik är undersökande och fokuserad på kritisk reflektion om konstens grundvalar och organisering. Sedan 2018 jobbar hon vid Statens konstråd där hon ansvarar för uppdraget om att främja samtidskonstens utveckling och spridning. I hennes arbete där ingår projektledning för Samtidskonstdagarna och Regionala konstpolitiska samtal.
konstutvecklare Region Jönköpings län
Lennart Alves Gernes är bild- och formutvecklare på Region Jönköpings län, med uppdraget att strategiskt utveckla konsten i regionen och förbättra villkoren för konstnärer i länet. Han är även verksam som konstnär och har en bakgrund som konsthallschef, intendent och curator vid institutioner som Nässjö Konsthall, Skånes Konstförening, Malmö Konsthall och Rooseum, samt initiativtagare till Malmö Gallerinatt.
konstkonsulent Östergötland
Louise Johansson Waite är konstkonsulent i Östergötland. Hon har arbetat med konstfrämjaruppdraget på Östergötlands museum sedan 2023 och har en bakgrund som bildkonstnär och projektledare på bland annat Skånes konstförening, Skogen och HDK-Valand. Hon är grundare av FLOCK som är en plattform för deltagarbaserad konst tillsammans med konstnären Nina Jensen.