Musikbranschen är brokig, utspridd och ibland svår att greppa och har de senaste 20 åren genomgått stora förändringar. Många verksamma inom populärmusikfältet saknar en gemensam grund och lokal plattform där kunskapsspridning, samarbeten och arbetstillfällen kan ta form.
Det är viktigt att stödja, synliggöra och förvalta populärmusikens kvalitéer för att säkerställa lika möjligheter och tillgång till resurser för aktörer på olika nivåer. Arbetet med att främja- och möta populärmusikens behov i Västra Götalandsregionen kräver en helhetsinriktad strategi som tar hänsyn både till spetsen och bredden inom fältet.
Kulturförvaltningen i Västra Götaland satsar på populärmusik. Under fem års tid har populärmusiken lyfts in i regionmusiken med utgångspunkt att bidra med mångfald, vidgat deltagande och en mer jämställd musikbransch.
Hur bygger vi strukturer för populärmusiken som har andra förutsättningar än de mer kulturpolitiskt etablerade genrerna?
Hur stärker vi infrastrukturen och ekosystemet för ett brett och inkluderande kulturliv?
Populärmusiken omfattar en bred palett av uttryck och subkulturer där vårt arbete handlar om att främja just den mångfald och representation som hittas inom fältet. Vi problematiserar också detta enorma område av genrer som oftast klumpas ihop och möts av fördomar.
Under detta seminarium presenterar populärmusikproducenterna Jonathan Björk och Maja-Karin Fredriksson hur en region kan arbeta främjande för populärmusikfältet där de visar på konkreta exempel från verkligheten tillsammans med gäster från det fria populärkulturlivet i Västra Götaland.
Arrangör: Kulturförvaltningen VGR
Plats: Ångvälten/Tändkulan, Hotel Bolinder Munktell
Tid: Torsdag 09:00 – 10:00
producent
VG Live
producent populärmusik
producent
kulturförvaltningen VGR