Digitalisering och kulturens förändrade förutsättningar: fokus på AI och kulturarv

Den digitala teknologiska utvecklingen sedan 1990talet, och digitaliseringen av kultursektorn, innebär att nordisk kulturpolitik står inför nya begränsningar och möjligheter. Datorer, internet, mobiler och digitala plattformar har medfört ändrade kulturvanor och nya sätt att ta del av kultur. Digitaliseringen av kultursektorn medför också nya arbetssätt och nya sätt att skapa och sprida kultur. Särskilt i och med AI och maskininlärning har konstens villkor påverkats. Vilka risker, möjligheter samt etiska och sociala utmaningar kan AI och maskininlärning innebära ur kulturpolitiska perspektiv?  Med tanke på digitaliseringens nya möjligheter för kulturarvets bevarande ställs även arkiv- och museisektorn inför nya frågor om hantering av stora datamängder och teknisk expertis för att lagra data och aktivera det digitala kulturarvet. Vilka möjligheter och utmaningar innebär digitaliseringen för dokumentation, bevarande och tillgängliggörande av kulturarv?

 

Arrangörer: Myndigheten för kulturanalys och Kulturanalys Norden

Plats: Konsertsalen, Scenkonst Sörmland

Tid: Torsdag 16:30 – 17:30

Anna Gavanas

utredare/analytiker Myndigheten för kulturanalys

Anna Gavanas är utredare på Myndigheten för Kulturanalys med en bakgrund som forskare på bland annat Stockholms Universitet.

Ole Marius Hylland

seniorforskare vid Telemarksforskning i Norge

Ole Marius Hylland arbeider som seniorforsker ved Telemarksforsking i Norge. Han er utdannet kulturhistoriker (dr.art.), og har i mer enn femten år arbeidet med forskning, utredning og evaluering innenfor kulturpolitikk og kultursektor. Han har særlig fokusert på digitalisering, museumspolitikk, scenekunst og kultur for barn og unge. Den seneste boken hans er Digital Transformation and Cultural Policies in Europe (sammen med Jaka Primorac).

Jonathan Westin

docent i kulturvård och tillförordnad föreståndare för Göteborgs Forskningsinfrastruktur för Digital Humaniora

Jonathan Westin är docent i kulturvård, tillförordnad föreståndare för Göteborgs Forskningsinfrastruktur för Digital Humaniora, och forskar om representations- och översättningsprocesser inom kulturarvsförmedlingen. I sin forskning undersöker han hur vi med moderna visuella och multi-sensoriska tekniker kan utmana de gängse sätten som de historiska vetenskaperna återger händelser, platser, och kulturer, för att på så sätt tillföra materialet både ett större djup och en större mångfald.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev