Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar 200 utvalda kulturhistoriska fastigheter runt om i Sverige. Var och en speglar de vår historia, kultur och utveckling. Bland de historiska miljöerna finns allt från nationella institutioner som Kungliga Operan, Dramaten och Nationalmuseum, till slott, borgar, ruiner och fornminnen.
På seminariet berättar inledningsvis generaldirektör Max Elger om SFV och myndighetens uppdrag att förvalta vårt gemensamma kulturarv. Därefter förs samtal kring kulturarvets värden och betydelse i samhället med representanter från SFV:s hyresgäst på Läckö slott, Kungälvs kommun, Västra Götalandsregionen och Lidköpings sparbanksstiftelse. Även frågan om hur staten sätter hyror för kulturfastigheter tas upp.
Varmt välkommen!
Arrangör: Statens fastighetsverk
Plats: Motorrummet, Munktellmuseet
Tid: Onsdag 14:30 – 15:30
generaldirektör
vd Stiftelsen Läckö Slott
Jan är ekolog (fil.dr) och brinner för naturens och kulturens roll i samhällsutvecklingen, som han arbetat med både som forskare, konsult och i kommuner som Örebro, Västerås och Varberg.
Stiftelsen Läckö Slott hyr Läckö slott av SFV och är ett av Västsveriges främsta besöksmål inom natur- och kulturarv. Här syftar uppdraget till att utveckla platsens värden vidare.
senior rådgivare och vd
Maria är en passionerad förespråkare för Kulturens Kraft i Näringslivet. Sparbanksstiftelsen Lidköping är en av stiftarna i Stiftelsen Läckö slott och har sedan starten år 2000 betalat ut 250 miljoner kronor i bidrag till olika samhällsnyttiga projekt och ändamål i Lidköping med omnejd.
kommunstyrelsens ordförande Kungälvs kommun
Miguel är sedan många år engagerad i ett nära samarbete med SFV kring Bohus fästning som kommunen hyr. Samarbetet utgår från en tioårig ”Överenskommelse om långsiktig samverkan” mellan parterna. Att lyfta en ruin från "ingenting till allting" är en utmaning som kräver nytänkande och samarbete, menar Miguel.
Kungälv kommun är en plats rik på historia där ikoniska landmärke som Bohus fästning, Carlstens fästning och Södra Strandverket har en värdefull roll i samhället.
regionutvecklare kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen
I sitt arbete som Regionutvecklare ansvarar Björn för strategiska insatser inom bland annat platsutveckling och gestaltad livsmiljö och flernivåsamverkan som ofta berör flera olika politikområden.
År 2023 tecknade Kulturnämnden i Västra Götaland och SFV en ”Överenskommelse om långsiktig samverkan” som tydliggör gemensamma mål och fokusområden kopplat till kulturarvet. Bland dem inryms att tillvarata och utveckla kulturarvets samhällsvärden och effekter i regionens platsutvecklingsarbete.