"Survive 25 " – Samarbetsstrategier för maximering av kulturresurser

Fotograf: focus dance

Samarbeten i fruktbar symbios för att "Survive 25 och Stay in the mix until 26"

Ett levande Kulturliv­ – en överlevnadsfråga?

Kulturlivet lyfts ofta fram som en betydelsefull överlevnadsfråga för både det demokratiska samhället och för den enskilda individen. Det finns välmenande kulturplaner och kulturpolitiska mål, infrastruktur, handlingsplaner, uppdrag och resurser som verktyg att tillgängliggöra kulturen. Oavsett vart du bor ska invånarna nås av kulturupplevelser av en hög konstnärlig kvalitet. 

Men när verklighetens kalla vindar ökar i styrka och dess negativa omständigheter påverkar bl.a. de ekonomiska förutsättningarna skärps frågeställningen från bl.a. lokalt, regionalt, nationellt och internationellt kulturliv: – Hur överlever kulturen den närmsta åren 2025, 2026, 2027? Hur kan kulturlivet "Survive 25 och stay in the mix until 26"? Vad händer om det blir avbrott i publikutvecklingsarbetet etc.? Vilka strategier behövs för att inte förlora kompetens och kunna bibehålla hög konstnärlig kvalitet, inte förlora investeringar och uppbyggda momentum och värna om det kulturella ekosystemets samtliga betydelsefulla delar? Dvs. föreningsliv, utbildning, profession, publikutveckling osv. Som hänger ihop för att skapa kvalitet, hållbarhet och tillgänglighet och vara en betydelsefull del i både det demokratiska samhället och i den enskilde individens liv.

Programpunkten utgår bl.a. från dessa frågeställningar och hur samarbetsparterna i nätverket Beyond words. Trots det ännu tuffare kulturklimatet under 2024, valde för strategier för fortsatt publikutveckling och tillgänglighet av kulturupplevelser av hög konstnärlig kvalitet för invånarna, samt med arbetstillfällen för bl.a. artister och tekniska team.

Lyssna till samarbetsnätverkets representanter från bl.a. Västmanlandsmusiken, Musik i Uppland, Kulturskolan, Uppsala kommuns kulturdirektör och Focus Dance berätta om deras samarbetsstrategier för att tillsammans maximera de kulturella resurserna och skapa tillgänglighet av kulturupplevelser och utveckla hållbar kulturell infrastruktur i ett försök att "Survive 25 och stay in the mix until 26"

Vem betalar? Vilka konsekvenser uppstår när t.ex. de regionala utvecklingsbidragen minskar eller tas bort? Varför fungerar ibland inte hela ledet, fast att det egentligen är helt logiskt att samverka? Hur vågar vi se svagheterna och inte blunda för dessa och skapa ett fruktbart och balanserat kommunikationsklimat mellan samarbetsparterna? Hur navigerar man i ett sådant samarbete? 

Tråden som håller oss samman är skörare än någonsin och alla investeringar som gjorts under lång tid kan gå förlorade på ett ögonblick om tråden bryts och vi pausar eller lägger ner om bara för ett år. Vi bestämde oss att så får inte ske då det riskerar att bli än mer negativa konsekvenser för invånarna gällande t.ex. tillgängligt kulturliv, och för den konstnärliga och tekniska personalen – samt uppbyggda momentum och investeringar. Och i den kalla era som råder behövs kulturen mer än någonsin för individens välbefinnande. Vi får inte ge upp!

Vi satsade och körde på, men hur gick det? Gjorde vi rätt som vågade satsa? 

Välkommen till programpunkten som kopplar in samtalet om de två parallella kulturvärldarna (kulturutövare och kulturadmin, fria/privat kultur och fasta/institutioner/myndigheter)

Symbios eller konflikt?

 

 

 

 

Arrangör: Focus Dance

Plats: Kugghjulet, Hotel Bolinder Munktell

Tid: Torsdag 13:15 – 14:15

Gabriel Lindborg

länsmusikchef Musik i Uppland

Gabriel Lindborg var ursprungligen klassisk violinist. Han har tidigare arbetet som producent på Musik i Uppland med såväl klassisk musik, jazz och folkmusik. Gabriel var idegivare och projektledare för Uppsala tonsättartävling - ett unikt samarbete mellan nio svenska orkestrar samt en i Estland. Sedan 2022 är Gabriel länsmusikchef för Musik i Uppland - en regional organisation som är hyresgäst på Uppsala Konsert och Kongress UKK och ger konserter i hela Uppsala län, men även i övriga Sverige och internationellt. 

Anna-Karin Fredriksson

producent och dansutvecklare Västmanlandsmusiken

Anna-Karin Fredriksson jobbar som producent och dansutvecklare på Västmanlandsmusiken och är baserad på Västerås Konserthus. Med sitt regionala uppdrag arbeta Anna-Karin med Västmanlands kommuner och har utvecklat bland annat residensverksamhet. Anna-Karin är en av grundarna till samarbetsnätverket Beyond Words och har många års erfarenhet av att arbeta med infrastrukturutveckling av dans som scenkonst.

Rikard Gateau

konstnärlig chef och biträdande direktör Västmanlandsmusiken

Rikard Gateau är före detta tubaspelare och har i botten en gedigen musikerutbilgning från musikhögskolorna i Malmö och Stockholm. Rikard arbetar sedan 2022 som konstnärlig chef och biträdande direktör för Västmanlandsmusiken med ansvar för Västerås Sinfonietta, regional musik och dans, samt Västerås Konserthus, samt har en gedigen och lång erfarenhet av förändrings- och utvecklingsarbete. Västmanlandsmusiken är en del av samarbetsnätverket. 

 

Sten Bernhardsson

direktör kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen Uppsala Kommun

Sten Bernhardsson är direktör för kultur, idrott och fritid i Uppsala kommun med utgångpunkt att fungera som länk mellan kommunens förtroendevalda och de verksamheter som ligger inom bland annat Kulturnämndens ansvarsomårde. Inom förvaltningen arbetar man bland annat med strategier för att stärka och utveckla hållbar kulturell infrastruktur. Som ett led i utvecklingsarbetet presenterades i maj 2024 kommunens egen scenkonstutredning i syfte att än mer förstärka kulturens infrastruktur och möjligheter för ökad tillgänglighet av kulturupplevelser för invånarna. 

Marie Larsson Sturdy

konstnärlig chef Focus Dance

Marie Larsson Sturdy har efter sin mångåriga karriär som danskonstnär fortsatt sin yrkesbana som verksamhetschef och konstnärlig ledare för både scenkonst institution och fri grupp. I sin yrkesroll arbetar hon i  nära dialog med bland annat politik,beslutsfattare, arrangörer, konstnärliga och tekniska team där samverkan varit en betydelsefullt verktyg i utvecklingsarbetet, där Målet är tillgänglighet av kulturupplevelser för invånarna och "pengarna" är medlet för att nå målet. Med fokus på publikutveckling, programläggning och utveckling av kulturell infrastruktur har arbetet bidragit till ökad tillgänglighet av kulturupplevelser och som hon tilldelats Uppsala Kommuns Hedersmedalj (2003) och Carina Ari medaljen (2023) för sitt arbete med att utveckla infrastruktur och tillgängliggöra danskonsten i både glesbygd, landsbygd i norra Sverige och i födelsestaden Uppsala med omnejd.

 

 

Marie Sundin

utvecklingsledare för Regional Kulturskola i Västmanland och Västerås Kulturskola

Marie Sundin jobbar som utvecklingsledare för Regional Kulturskola i Västmanland och Västerås Kulturskola.Hon har förflutet inom teater som producent, teaterchef och teaterpedagog, vilket hon arbetat med i över 20 år. Marie är även utbildad lärare.

Regional Kulturskola samarbetar med Focus Dance under "Dansveckan " som Västerås Kulturskola och Västmanlandsmusiken samarrangerar årligen sedan 2023.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev