Hur kan dans gestalta det osynliga i landskapet och ifrågasätta fysiska ting som har adderats till platser där de inte självklart har hört hemma. Programpunkten handlar också om människan; att förhålla sig till att man har ryckts upp från sin geografiska hemtrakt. Genom dansen kan exempelvis lämningarna av en kanon, kvarlämnad i Sápmi av en främmande nation, utforskas i förhållande till hur en same kom att leva i en storstad.
Samtalet utforskar och exemplifierar hur dans och koreografi kan bli kraftfulla uttryck för urfolkens relation till marken. Vi lyfter frågor om konstnärligt motstånd, främlingskap, tillhörighet och koloniala spår. Paneldeltagarna delar sina insikter från skapande inom dans och sina upplevelser av residens. Vi talar om behovet av trygga rum för identitet och hur dansen kan förändra relationen till landskapets historia och framtid.
Arrangörer: Kulturlyftet och Viermie K
Plats: Kugghjulet, Hotel Bolinder Munktell
Tid: Onsdag 15:30 – 16:15
dansare
Sebastian är dansare med rötter i Gávtjávrrie (Ammarnäs) och i familjer som på 1930-talet blev tvångsförflyttade från Karesuandoområdet i Sápmi. Hans konstnärskap kretsar kring att utforska sitt samiska ursprung och identitet. Att lokalisera sin historia genomsyrar Sebastians rörelser och skapar ett narrativ som berör gemenskap, öppenhet och nyfikenhet kring de osynliga trådar vi väver mellan varandra.
Sebastian är en av dansarna i Petra Howards verk, Guldalit, som går att se på film under Folk och kultur. Han är utbildad inom streetdance vid University of Arts i Stockholm, med särskild inriktning på stilarna popping och locking. Bland hans senaste konstprojekt finns det tvärkonstnärliga verket Guoddi i Kautokeino, i samarbete med artistnätverket Dáidádallu, samt en tidigare produktion tillsammans med Marit Shirin Carolasdotter och Riksteatern i verket Jarkelidh.
moderator, koordinator för det samiska kulturnätverket Viermie K
Victoria Harnesk är sedan 2022 koordinator för det samiska kulturnätverket Viermie K. Hon är också ordförande för världens äldsta urfolkstidskrift Samefolket. Victoria bor i Bårjås (Porjus) och har mångårig erfarenhet som moderator, kulturproducent och författare.
danskonstnär, koreograf
Liv Aira är danskonstnär och koreograf som ofta influeras av sitt lulesamiska arv. Hon är grundare till Jillat, världens första samiska danscenter i Vuollerim utanför Jåhkåmåhkke (Jokkmokk), och till Invisible People Contemporary Dance Company.
Liv har en kandidat i dans och en master i koreografi där hon skapade en score baserad dansstil om vad Sápmi är för henne och detta rörelsemönster samt teknik använder hon i sina produktioner. Just nu är hon aktiv med barn produktionen Akti Lij som spelats 200 gånger i Sverige och Norge, föreställningen Ájttega för en mer vuxen publik, dansfilm serien "de åtta årstiderna" och under våren 2025 skapar hon en helt ny föreställning riktad mot barn och unga om att växa tillsammans.
Förutom danskonsten arbetar Liv för att skapa sammanhang för samiska dansare att ses och utveckla sin konst tillsammans som i LÅVDA - Sápmi screendance festival som grundades 2021, Skájdde - utomhus festivalen för samisk scenkonst som hon grundade 2022. Liv är även aktiv kulturpolitiskt och sitter som vice ordförande i Danscentrum Norr.
danskonstnär, koreograf
Danskonstnären Tanja Andersson har sina rötter i Árjepluovve (Arjeplog) och Tornedalen och är uppvuxen i Ubmeje (Umeå). Hon är nu bosatt och verksam i Göteborg. I sitt konstnärskap utforskar Tanja bland annat flöden inom samisk kultur och natur, i kontrast till majoritetssamhället och urbana miljöer. Tanja har själv beskrivit att det handlar om att navigera sin identitet i förhållande till trassel, tystnad och känslan av att befinna sig mellan olika tillhörigheter. I samtalet delar hon bland annat med sig av sina erfarenheter från residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby), genom Aejlies och Riksteatern, där hon påbörjade ett samarbetade med musikern Ánndaris Rimpi.