– Sverige befinner sig i en kulturkris. DIK:s museirapport är ännu ett bevis för det. 9 av 10 respondenter säger att museet de arbetar på inte har tillräckliga resurser för att klara sitt uppdrag. Var fjärde svarar dessutom att museet väljer bort "svåra" ämnen i förväg. Det kan till exempel handla om sådant som religion, jämställdhet, rasism, hbtq, klimat och demokrati, säger DIK:s ordförande Anna Troberg och fortsätter:
– Enligt museilagen ska museerna främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning. Dessutom ska utställningar och annan publik verksamhet vara kunskapsbaserad och präglas av öppenhet och allsidighet. Det är uppenbart att det inte är möjligt med den verklighet som blottläggs i DIK:s rapport.
Ulf Dernevik, generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd, menar att det som framkommer i rapporten är allvarligt, men inte förvånande.
– Vi har under lång tid påtalat att resursbristen och urholkningen av anslagen innebär svårigheter för museerna att vårda och förvalta samlingarna med den omsorg som skulle behövas. I en ny undersökning Länsmuseernas samarbetsråd gjort framkommer att bara hälften av Sveriges länsmuseer bedömer att de i nuläget klarar en acceptabel nivå av samlingsförvaltning. Svårigheten att klara samlingarna bekräftas i den rapport som DIK tagit fram, säger Dernevik.
91 % av de tillfrågade i DIK:s rapport svarade att resurserna inte räcker till och att uppdraget att förvalta samlingarna och bidra till forskning och kunskapsuppbyggnad är det som oftast får stå tillbaka.
– Det är naturligtvis alarmerande och inte rimligt för ett land som Sverige, att vårt samlade gemensamma kulturarv inte kan tas om hand på ett bra sätt. Ambitionen måste vara att vårda hela landets kulturarv, från norr till söder, att bevara det för framtiden och visa det för samtiden. Det handlar om allas lika rätt och tillgång till vårt gemensamma kulturarv, kommenterar Dernevik.
– Regeringsformen slår fast att kulturell välfärd är ett av de grundläggande målen för den offentliga verksamheten. Det har det varit i femtio år. Det är dags att bygga den och museerna är en central del av den. De måste få stärkt och långsiktig finansiering så att de kan möta de utmaningar som ett hårt polariserat samhälle innebär och klara sitt uppdrag, avslutar Anna Troberg.
🔎 Hela DIK:s rapport "Kultur på svältkur – hur länge klarar museerna pressen" hittar du här