headerbild

Urfolk och Kultur

Vi fortsätter samarbetet med Viermie K och temat Urfolk och Kultur! Samarbetet utgör två programpunkter under konventet och ett förmingel kvällen den 4 februari 2025.

Urfolk och Kulturmingel – Sápmi över gränser

Urfolk och kulturminglet ger en försmak av årets Folk och Kulturs program genom dans, jojk, spoken word och inspirerande dialoger. Här får du ta del av urfolksperspektivet och möjlighet att mingla och nätverka. Möt beslutsfattare och konstnärer som via performance och samtal lyfter det samiska kulturlivet ur ett gränsöverskridande perspektiv. Fokus ligger på att belysa internationella samarbeten som stärker samisk kultur och diskutera hur identitet och konstnärskap formar konstnärliga uttryck. En inspirerande afton som förenar människor, kultur och kreativitet!

Datum: tisdag 4 februari
Tid: kl. 19.00-21.30
Plats: Munktellmuseet, Munktellsgatan 3, Eskilstuna

Viktig information om anmälan till Urfolk och Kulturminglet

Inträdet är gratis, men föranmälan krävs.

För dig som köper ett deltagarpass:
Anmäl dig till minglet i samband med att du köper ditt deltagarpass här.

Om du redan har ett deltagarpass:
Mejla din anmälan till minglet till: emelie@happymeetings.nu.

Vill du bara delta i Urfolk och Kulturminglet?
Skicka ett mejl till: ismo.railisson@folkochkultur.se.

Observera: Dryck kan köpas i baren. Vi bjuder på tilltugg.

Medverkande

Foto: Susanne Kronholm
Kajsa Ravin
, generaldirektör Kulturrådet
Kajsa Ravin tillträdde som generaldirektör för Kulturrådet 2020. Med över 20 års erfarenhet inom kultursektorn har hon drivit kulturfrågor och kulturpolitik på både regional och nationell nivå, senast som kulturdirektör i Uppsala län. Kajsa har ett starkt engagemang för internationella frågor, kulturell mångfald samt för att göra konst och kultur tillgänglig och relevant för en bred publik. Hon är även styrelseledamot i IFACCA (International Federation of Arts Councils and Culture Agencies) och Nordisk kulturfond.

Foto: Per Melander
Krister Stoor
, jojkare som doktorerat i jojk
Krister Stoor är en jojkens ambassadör, nordsamisk jojkare och berättare bosatt i Umeå. Han spelar ofta med sitt band Stuoris & Balddonas. Krister är också universitetslektorn som doktorerat i jojk. Som folklorist intresserar han sig särskilt för jojk och berättelser. Sina samiska rötter har Krister i nord- och umesamiskt område Orusjohka Giron (Kiruna) och Máláge (Malå) där hans föräldrar växte upp.

Kristin Danielsen, direktör för Kulturdirektoratet i Norge
Kristin är direktör för Kulturdirektoratet i Norge och ordförande för IFACCA – det globala nätverket som samlar konstråd, kulturministerier och statliga myndigheter för att främja konst och kultur. Kristin ser kulturens roll som en drivkraft för samhällsutveckling i en tid präglad av globala konflikter och samhällsförändringar. Med sina nordiska och internationella perspektiv erbjuder hon en insiktsfull analys av hur kultur kan bidra till att forma framtiden.

Foto: Victoria Harnesk

Maria Utsi, ledare Arctic Arts Summit
Maria Utsi är teatervetare, kulturarbetare och ledare från Deatnu (Tana) i Sápmi. Hon har

omfattande erfarenhet inom internationell konst och kultur, med särskilt fokus på samisk scenkonst. Maria har tidigare varit direktör för Festspillene i Nord-Norge och är grundare samt ledare av Arctic Arts Summit, Arktis största kulturpolitiska toppmöte.

Hon är vice ordförande i Norsk kulturråd samt styrelseordförande för Beaivváš Sámi Našunála Teáhter och Davvi – Senter for scenekunst. Maria är en engagerad och insiktsfull röst i diskussioner om kulturens betydelse i samhället.

Foto: Anna Dvrnik
Sebastian Björkman
, dansare
Sebastian är dansare med rötter i Gávtjávrrie (Ammarnäs) och i familjer som på 1930-talet blev tvångsförflyttade från Karesuandoområdet i Sápmi. Hans konstnärskap kretsar kring att utforska sitt samiska ursprung och identitet. Att lokalisera sin historia genomsyrar Sebastians rörelser och skapar ett narrativ som berör gemenskap, öppenhet och nyfikenhet kring de osynliga trådar vi väver mellan varandra.

Sebastian är en av dansarna i Petra Howards verk, Guldalit, som går att se på film under Folk och kultur. Han är utbildad inom streetdance vid University of Arts i Stockholm, med särskild inriktning på stilarna popping och locking. Bland hans senaste konstprojekt finns det tvärkonstnärliga verket Guoddi i Kautokeino, i samarbete med artistnätverket Dáidádallu, samt en tidigare produktion tillsammans med Marit Shirin Carolasdotter och Riksteatern i verket Jarkelidh.

Timimie Gassko Märak, talare, poet och ordvävare
Timimie lever och andas poesi av kombinationen skog och storstad, betong och fjälluft, rå kärlek och frustration. 2012 nådde den ut med texten -Us Local People- och har sen dess arbetat med konst där det skrivna och talade ordet är främsta verktyg. Timimie lägger lika mycket mellan raderna den skriver som i de ord den väljer att dela.

Den är initiativtagare till projektet "Queerness and Culture," som utforskar generationers utbyte av traditioner och lärande. Projektet innefattar skapandet av traditionella dräkter för queera och könsöverskridande samer, vilket Timimie diskuterar i sina Instagram-livestreams Native2Native och Queer2Queer. 2022 initierade Timimie den första Sápmi Pride-turnén på den norska sidan av Sápmi. 2024 bidrog den till projektet After the Sun, en utställning som visades i Buffalo och Köpenhamn. Den har även varit del av Kollektiv Norden och medverkat i skapandet av boken och pjäsen Asylet ved verdens ende, som är nominerad till årets Prisma-pris.

Via instagramkontot @timimiemarak droppar Timimie queersamiska sanningar, konst och datum för kommande gigs.


Kvällens värdar

Foto: Jens Ljungdahl
Jerker Bexelius
, ordförande Viermie K samiskt kulturnätverk

I mer än ett decennium har Jerker varit åejvie (verksamhetschef) för Stiftelsen Gaaltije sydsamiskt kulturcentrum och museum i Staare (Östersund). Jerker har en kandidatexamen i ekonomi från Uppsala universitet och är delaktig i många samiska utvecklingsprojekt, bland
annat EU-Sápmi-strategin och den samiska utvecklingsstrategin för Region Jämtland Härjedalen. Jerker är en av initiativtagarna till det samiska kulturnätverket Viermie K och är dess första ordförande.

Foto: Maria Klang
Victoria Harnesk
, koordinator Viermie K samiskt kulturnätverk
Victoria Harnesk är sedan 2022 koordinator för det samiska kulturnätverket Viermie K. Hon är också ordförande för världens äldsta urfolkstidskrift Samefolket. Victoria bor i Bårjås (Porjus) och har mångårig erfarenhet som moderator, kulturproducent och författare.

Arrangör:
Urfolk och Kultur-minglet arrangeras av Viermie K och Folk och Kultur med stöd av Kultur i Norr. Ett samarbete med Nordisk framtid: Folk och Kultur, Kulturytring och Kulturmødet Mors med stöd från Nordisk kulturfond.


Programpunkt: Dansaren och landskapet i en dialog om relation och förändring

Hur kan dans gestalta det osynliga i landskapet och ifrågasätta fysiska ting som har adderats till platser där de inte självklart har hört hemma. Programpunkten handlar också om människan; att förhålla sig till att man har ryckts upp från sin geografiska hemtrakt. Genom dansen kan lämningarna av en kanon, kvarlämnad i Sápmi av en främmande nation, utforskas i förhållande till hur en same kom att leva i en storstad.

Samtalet utforskar och exemplifierar hur dans och koreografi kan bli kraftfulla uttryck för urfolkens relation till marken. Vi lyfter frågor om konstnärligt motstånd, främlingskap, tillhörighet och koloniala spår. Paneldeltagarna delar sina insikter från skapande inom dans och sina upplevelser av residens. Vi talar om behovet av trygga rum för identitet och hur dansen kan förändra relationen till landskapets historia och framtid.

Datum: onsdag 5 februari
Tid: kl. 15.30-16.15
Plats: Kugghjulet, Hotell Bolinder Munktell

Medverkande

Foto: Anna Dvrnik
Sebastian Björkman
, dansare
Sebastian är dansare med rötter i Gávtjávrrie (Ammarnäs) och i familjer som på 1930-talet blev tvångsförflyttade från Karesuandoområdet i Sápmi. Hans konstnärskap kretsar kring att utforska sitt samiska ursprung och identitet. Att lokalisera sin historia genomsyrar Sebastians rörelser och skapar ett narrativ som berör gemenskap, öppenhet och nyfikenhet kring de osynliga trådar vi väver mellan varandra.

Sebastian är en av dansarna i Petra Howards verk, Guldalit, som går att se på film under Folk och kultur. Han är utbildad inom streetdance vid University of Arts i Stockholm, med särskild inriktning på stilarna popping och locking. Bland hans senaste konstprojekt finns det tvärkonstnärliga verket Guoddi i Kautokeino, i samarbete med artistnätverket Dáidádallu, samt en tidigare produktion tillsammans med Marit Shirin Carolasdotter och Riksteatern i verket Jarkelidh.

Foto: Eva Svaneblom
Tanja Andersson
, koreograf
Danskonstnären Tanja Andersson har sina rötter i Árjepluovve (Arjeplog) och Tornedalen och är uppvuxen i Ubmeje (Umeå). Hon är nu bosatt och verksam i Göteborg. I sitt konstnärskap utforskar Tanja bland annat flöden inom samisk kultur och natur, i kontrast till majoritetssamhället och urbana miljöer. Tanja har själv beskrivit att det handlar om att navigera sin identitet i förhållande till trassel, tystnad och känslan av att befinna sig mellan olika tillhörigheter. I samtalet delar hon bland annat med sig av sina erfarenheter från residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby), genom Aejlies och Riksteatern, där hon påbörjade ett samarbetade med musikern Ánndaris Rimpi.


Du behöver deltagarpass för att ta del av programpunkten.


Programpunkt: Sanning och politik

När Sanningskommissionen för det samiska folket blir klar med sitt uppdrag, vad händer då? Uppdraget är att granska den historiska politiken mot samerna och dess konsekvenser. Vi möter representanter från kommissionen, från den samiska kultursfären samt tar del av erfarenheter från den norska sidan av Sápmi, där motsvarande arbete avslutades 2023.

Samtalet under Folk och Kultur lyfter på locket till vad resultaten kan innebära. Vad kommer Sverige att göra med insikterna och vilka förväntningar har det samiska kulturfältet? Kan Sanningskommissionens resultat påverka kulturlivet och skapa möjligheter för kulturprojekt som böcker, filmer och andra konstnärliga uttryck? Och vilka insatser och förberedelser behövs för att möjliggöra detta?

Vi reflekterar över vem som äger sanningen och hur detta formar den allmänna inställningen till urfolks- och minoritetsfrågor i dagens Sverige, ett ämne som blivit brännande aktuellt genom ledartexter i dagspress och det omtalade seminariet på Bokmässan som väckt starka känslor. Vi diskuterar även kompetensflykten från svensk till norsk sida av Sápmi, utmaningar med att säkra kompetensförsörjning och ser fram emot Arctic Arts Summit som planeras i Umeå 2026.

Datum: onsdag 5 februari
Tid: kl. 16.30-17.15
Plats: Kugghjulet, Hotell Bolinder Munktell


Medverkande

Foto: Jens Ljungdahl
Jerker Bexelius
, ordförande Viermie K samiskt kulturnätverk
I mer än ett decennium har Jerker varit åejvie (verksamhetschef) för Stiftelsen Gaaltije sydsamiskt kulturcentrum och museum i Staare (Östersund). Jerker har en kandidatexamen i ekonomi från Uppsala universitet och är delaktig i många samiska utvecklingsprojekt, bland
annat EU-Sápmi-strategin och den samiska utvecklingsstrategin för Region Jämtland Härjedalen. Jerker är en av initiativtagarna till det samiska kulturnätverket Viermie K och är dess första ordförande.

Foto: Privat
Kaisa Syrjänen Schaal
, huvudsekreterare i Sanningskommissionen för det samiska folket
Till yrket är Kaisa jurist. De senaste 20 åren har hon arbetat med minoritets- och urfolksrättigheter i Regeringskansliet, utredningsväsendet och det civila samhället. Hon är själv minoritet, sverigefinne. I januari 2025 tillträdde hon som huvudsekreterare i Sanningskommissionen för det samiska folket.

Foto: Per Melander
Krister Stoor
, ledamot Sanningskommissionen för det samiska folket
Krister Stoor är en jojkens ambassadör, nordsamisk jojkare och berättare bosatt i Umeå. Han spelar ofta med sitt band Stuoris & Balddonas. Krister är också universitetslektorn som doktorerat i jojk. Som folklorist intresserar han sig särskilt för jojk och berättelser. Sina samiska rötter har Krister i nord- och umesamiskt område Orusjohka Giron (Kiruna) och Máláge (Malå) där hans föräldrar växte upp.

Foto: Victoria Harnesk
Maria Utsi
, ledare för Arctic Arts Summit
Maria Utsi är teatervetare, kulturarbetare och ledare från Deatnu (Tana) i Sápmi. Hon har omfattande erfarenhet inom internationell konst och kultur, med särskilt fokus på samisk scenkonst. Maria har tidigare varit direktör för Festspillene i Nord-Norge och är grundare samt ledare av Arctic Arts Summit, Arktis största kulturpolitiska toppmöte.

Hon är vice ordförande i Norsk kulturråd samt styrelseordförande för Beaivváš Sámi Našunála Teáhter och Davvi – Senter for scenekunst. Maria är en engagerad och insiktsfull röst i diskussioner om kulturens betydelse i samhället.


Moderator

Sharon Jåma, journalist och programledare
Sharon är en erfaren journalist, programledare och moderator. Hon leder bland annat Sveriges Radios Studio Ett, arbetar som reporter för Agenda och Vetenskapens värld, samt är redaktör för SVT:s program Möte med jiddisch. Utöver detta är hon medgrundare till Öregrunds Musikfestival. Sharon är en uppskattad moderator i sammanhang som rör urfolk, där samerna utgör en självklar del, samt Sveriges nationella minoriteter – samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar.


Du behöver deltagarpass för att ta del av programpunkten.


Urfolk och Kultur arrangeras av:

KulturiNorr_huvud (1)

Logga FolkKultur (002)

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev