Dansaren och musiken

Fotograf: Anna Drvnik

Hur jobbar vi som dansare/danspedagoger i förhållande till att vi är beroende av musiker/musik?

De flesta folkliga dansformerna är tätt sammanslingrade med musiken och musiker. I ett socialt sammanhang behöver vi dansa och musicera ihop, och ska vi göra sceniska arbeten är vi i behov av att samarbeta med en musiker. Detta medför särskilda förutsättningar för dansen i jämförelse med andra konst och utövarformer och ställer andra krav på arrangörer och scener.

Arrangör: Riksförbundet för Folkmusik och Dans

Plats: C-hallen, Munktellmuseet

Tid: Fredag 10:00 – 11:00

Thuva Härdelin

moderator

Thuva Härdelin är musiker, producent, pedagog och arrangör och arbetar till vardags som verksamhetsledare på Riksförbundet för Folkmusik och Dans. Som folkmusiker känns Thuva igen som medlem i spelmansfamiljen Härdelin från Delsbo i Hälsingland där hon också är bokare och festivalansvarig för anrika Delsbostämman. Thuva är riksspelman och har hörts i olika konstellationer, tillsammans med sin far Thore Härdelin, i mångårigt samspel med ackordionisten Lelo Nika och många andra.

Annette Taranto Fuller

Kulturrådet

Annette Taranto Fuller är handläggare för dans, cirkus, performance och komponistbidragen på Kulturrådet. Hon har tidigare arbetet på Scenkonst Sörmland som producent och på Riksutställningar som sakkunnig.

Klara Andersson

danspedagog, dansare

Klara Andersson är en danspedagog och dansare bosatt i Malmö. Hon har geografiska rötter utanför Sundsvall och musik- och dansrötter i folkmusiken och folkdansen. Efter utbildningarna från Eric Sahlström Institutet och Stockholms Konstnärliga Högskola har hon de senaste åren arbetat som danspedagog samtidigt som hon utforskar folkdansens konstnärliga former på scen, bland annat tillsammans med gruppen VAK som bland annat blev nominerade till årets nykomling på Folk & Världsmusikgalan 2023. Ett av hennes intressen just nu inom dansandet är att balansera mellan pedagogiska frågeställningar och uppgifter och samtidigt vara nära socialdansens kärna av lekfullhet och improvisation.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev