Demokratin behöver mer än ord

Fotograf: Moa Sundqvist

Just nu utgörs majoriteten av den information som når barn och unga av bild eller rörlig bild. Trots detta talar vi sällan om bildförståelse. Än mindre får barn och unga öva sig på att uttrycka sig i bild för att kunna delta i det demokratiska samtalet. Det för demokratin centrala engelska begreppet Freedom of Expression är i den svenska tolkningen yttrandefrihet reducerat till språk. Hur tar vi ett nytt grepp om de verktyg som barn och unga behöver för att aktivt delta i samhällsdebatten? Och hur ska kunskapen om bild utvecklas när bildkonstens arrangörer är gravt underfinansierade? 

 

 

Arrangörer: Bildkonst Sverige och Folk och Kultur

Plats: Eskilstuna folkhögskola, Eskilstuna folkhögskola

Tid: Torsdag 13:45 – 14:30

Maryam Fanni

doktorand vid HDK-Valand, Göteborgs universitet

är doktorand vid HDK-Valand, Göteborgs universitet och undersöker hur visuell kultur och design används och förstås av dem som besitter formell makt när det gäller att föreställa sig och medskapa det offentliga rummet.

 

“Jagana” Oyunjargal Khasdorj

student

har länge varit engagerad i Botkyrka konsthalls ungdomsverksamhet. Idag är hon student på Nyckelviksskolan och arbetar för ett mer inkluderande konstliv. 

 

Miriam Andersson Blechner

chef Botkyrka konsthall

är chef för Botkyrka konsthall och har länge arbetat med  samtidskonstens pedagogiska strategier för deltagande och skapande av publikrelationer.

Ewa Thorslund

expert på mediefrågor

är expert på mediefrågor, digitalisering och AI. Fd. chef för Statens medieråd.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev