Kulturinkubatorernas nya roll i samhällets omvandling

Fotograf: AI

Kulturinkubatorer brukar traditionellt ses som träningscentra för nya kulturentreprenörer, men sedan några år har de i allt högre grad antagit en ny roll i samhället. Eftersom de besitter ett förtroende från såväl konstnärer som näringslivet och offentlig förvaltning, har de också alla förutsättningar att fungera som intermediärer mellan dessa.

Det finns stora förväntningar på kulturlivet som motor i samhällsförändringar idag – antingen det gäller norra Sveriges blixtsnabba industrialisering, den akuta gröna omställningen eller social inkludering i utanförskapsområden och behovet av levande stadskärnor. Nya möjligheter för kulturskapare – men också nya utmaningar.

Hur axlar kulturinkubatorerna redan idag rollen som intermediärer, brobyggare och mellanhand mellan beställare och utförare? Hur kan vi göra det med den berömda ”armslängdens avstånd” i behåll? Och hur försäkrar vi oss om att man inte gör copywriters av poeter och underhållare av scenkonstnärer, när kulturskaparna ska bli nyttiga?

I ett seminarium resonerar det svenska nätverket för kulturinkubatorer - creARTive – om vilken roll kreativa hubbar, kulturhus och inkubatorer kan spela för att skapa de rätta förutsättningarna för en impact-driven kultur, tvärsektoriella samarbeten – cross innovation – med bibehållen konstnärlig frihet och kvalitet.

Arrangör: creARTive

Plats: Konsertsalen, Scenkonst Sörmland

Tid: Onsdag 15:45 – 16:15

Martin Q Larsson

moderator

Martin Q Larsson är utbildad tonsättare, musiker och företagscoach. Sedan 2018 inkubatorchef på Subtopias kulturinkubator Katapult och ordförande för intresseorganisationen för Sveriges kulturinkubatorer, CreARTive.

Bertil Björk

verksamhetsledare kulturhuset STPLN Malmö

Bertil Björk arbetar som verksamhetsledare på kulturhuset STPLN i Malmö och är initiativtagare till kulturinkubatorn och affärsutvecklingsprogrammet stpln:lab. Där erbjuds professionella kulturarbetare stöd och kompetensutveckling, men också ytor och verktyg för experiment och konstnärlig utveckling. Stpln:lab fungerar även som intermediärer mellan kulturskapare, myndigheter, näringsliv och akademi. Bertil Björk är även ordförande i nämnden för Hemslöjdsfrågor med uppdrag att främja slöjd och hantverk på ett nationellt plan.

Emelie Johansson

verksamhetschef SITE Sweden

Emelie Johansson har frilansat som dansare, koreograf och projektledare inom scenkonst sedan 1998, på institutioner och i det fria fältet. Sedan 2019 arbetar hon på SITE,ett produktionshus för scenkonst i Farsta, Stockholm. SITE driver även en inkubator för scenkonstnärer med residens, workshops och rådgivning.

Marlene Johansson

.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev