Hur attraherar vi de bästa talangerna till Kulturen och hur skapar vi talangutveckling i världsklass?

Fotograf: Erik Bergstran, danska filminstitutet / Tommy Frost, Helene Spjuth

Vad gör kultursektorn attraktiv för den som vill skapa sig en karriär i den? Med en växande gig-ekonomi och minskande fasta anställningar, ställer vi oss frågan: är detta hållbart? Vilka förutsättningar är nödvändiga för att vårda och behålla våra talanger? För närvarande saknar Sverige ett nationellt talangutvecklingsprogram av världsklass. Hur bör vi arbeta med talangutveckling, både för de som är nya i branschen och för dem som redan är etablerade? Till exempel har Norge ett framstående nationellt talangutvecklingsprogram, där offentliga och privata intressenter samarbetar med en budget på över 100 miljoner. Deras ambition och mål är höga: programmet ska vara i världsklass och fostra utövare i världsklass. Det är dags för Sverige att utveckla något liknande och stärka vår talangutveckling. Delta i en dialog om hur vi kan åstadkomma detta.

Arrangör: Kulturakademin

Plats: Konsertsalen, Scenkonst Sörmland

Tid: Fredag 11:15 – 12:15

Silje Riise Næss

CEO Talent Norge

´

Silje Riise Næss kommer från en tjänst som chef för filmkonsulenterna och debutantordningen Neo på Norska filminstitutet. Silje har en bred konstnärlig bakgrund, bland annat från Litteraturhuset i Oslo, Danska film institutet och Norska film institutet. Hon är nuvarande ordförande för Dansens Hus och Norsk Litteraturfestival, och den norsk-svenska stiftelsen Bergmangården på Fårö.

– Av allt jag sysslat med inom kulturområdet är nog alla möten med konstnärer i olika faser av deras kreativa processer, och helt specifikt att underlätta talangutveckling, det som har tilltalat mig mest. Det är därför jag har beundrat Talent Norge på långt håll, och det är därför jag är fylld av vördnad och tacksamhet över att ha anförtrotts denna drömposition i norskt kulturliv.

 

Sofia Rasmussen

vd och grundare

Sofia är omvärldsanalytiker, författare, föreläsare och vd för analysbolaget Rasmussen Analys.

Hennes expertområden är framtidens arbetsmarknad och kompetenser, ledarskap och den unga generationens värderingar och livsstilar. Sofia är nominerad till MySpeaker Of The Year 2022 och utsedd till en av Veckans Affärers 101 supertalanger 2019, under kategorin Samhällsbyggare. År 2018 ingick Sofia i listan över de tio mest anlitade kvinnliga föreläsarna under året, av Kvinnliga Talare. Hon har en magisterexamen i Statsvetenskap och har i 17 år arbetat med att undersöka människors arbetslivsvärderingar och framtidens arbetsliv. Sedan 2019 har hon samarbetat med Kulturakademin i en rad kunskapsprojekt inom kulturen. 

Mikael Brännvall

dv Svensk scenkonst

Mikael Brännvall är vd för Svensk Scenkonst sedan 2017. Han är även styrelseledamot i de tre scenkonstallianserna och Trygghetsrådet TRS samt ordförande i Scenkonstens omställnings- och karriärväxlingsstiftelse. Mikael Brännvall är jur. kand. och örlogskapten (reservofficer) i flottan. Tidigare har han bland annat varit vice vd vid Dramaten.

Peter Hiltunen

verksamhetschef

Peter har från 2017 har han verkat som verksamhetschef på Kulturakademin med uppdrag att utveckla verksamheten i ett regionalt och nationellt perspektiv. Peter har bakgrund som filmproducent inom dramaproduktion, under 25 år var han grundare och delägare av flera filmproduktionsbolag och har stor erfarenhet från internationella produktioner.  I övrigt har han styrelseuppdrag och är ordförande i ledningsgrupper inom audiovisuella sektorn samt utbildningsväsendet.

Han är utbildad på Göteborgs universitet inom fotografi samt reklamutbildad på Berghs reklamutbildning.  Sedan 2019 har han samarbetat med Rasmussen Analys i en rad kunskapsprojekt inom kulturen.

Alex Bergström (S)

ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd

Alex Bergström är regionråd och ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Alex har en gedigen erfarenhet som kulturpolitiker där han även tidigare varit ordförande för kulturnämnden, Folkteatern i Göteborg samt SKR:s beredning för kultur och fritid.  

Lena Glaser

Chef avdelning filmstöd på Svenska filminstitutet

Lena Glaser är chef för Avdelning filmstöd på Svenska filminstitutet sedan 2022. Hon har tidigare arbetat i olika roller på SVT, senast som programdirektör.
Att skapa bra förutsättningar för talanger att utvecklas är ett viktigt fokusområde när Filminstitutet ser över sina stöd och processer för att säkerställa att svensk film stöttas på bästa sätt framöver.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev