Sweden Festivals – Festivalens röst i Svensk kulturpolitik och en länk till internationella samarbeten.

Fotograf: Nicholas Sosin

Seminariet presenterar vårt partnerskap med EFA och speciellt pågående samarbetsprojekt ”European Festivals Fond for Emerging Artists” (EFFEA) där vi är projektpartner. 50 artister/ensembler erbjuds årligen residens hos värdfestivaler som erhåller mellan 95.000-175.000kr för det. Hittills har 4 svenska festivaler och en svensk artist deltagit. SF bjuder in till Nationellt Festivalmöte 19-21 april i Umeå där medlemmar tillsammans producerar festivalen ”The Sweden Festival”. Vi får exempel från EFA och festivaler.

I många år kunde inte kulturfestivalen erhålla statligt bidrag som musikarrangör via kulturrådet. Nu kan man det, men det är fortfarande begränsat och Sweden Festivals som riksorganisation verkar inte anses vara värda ett nationellt verksamhetsbidrag. Arrangörer av återkommande festivaler prioriteras endast om festivalen bedöms främja en värdefull kulturpolitisk utveckling ur ett nationellt perspektiv. Med detta menas att festivalen utifrån ett nationellt perspektiv särskilt bedöms bidra till att främja mångfald, kvalitet och/eller förnyelse eller annan kulturpolitiskt värdefull utveckling. Från kulturrådets prioriteringsprinciper vid bedömning. Varför är det så? Vi bjuder in kulturrådet för ett resonemang.

Vi presenterar också ett inslag från en medlemsfestival, både klingande och beskrivande.

Arrangör: Sweden Festivals

Plats: Konsertsalen, Scenkonst Sörmland

Tid: Fredag 14:00 – 15:00

Kulturrådet TBA

TBA

Kulturrådet är en myndighet som – genom att främja utvecklingen, informera och ge bidrag till kultur – är med och förverkligar nationell kulturpolitik.

Erik Palm

verksamhetsledare MAIS

Erik har erfarenheter från kulturadministration och ledning från Kulturförvaltningen Umeå, producent, projektledare och chef på Norrlandsoperan, projektledarskap och eller producent för ett 80-tal festivaler varav Umeå Jazzfestival, Umeå Kammarmusikfestival och MADE-festivalen står för de flesta. Erik är också verksamhetsledare för MAIS.

Peter Eriksson

ordförande Sweden Festivals

Peter har många strängar på sin lya. Inte bara på sin altviolin som han har trakterat i många år hos Kungliga Symfonikerna utan också i ett stort engagemang i det fria kulturlivet och framför allt som för festivaler och den eget drivna Saxå Kammarmusikfestival. Peter är ordförande i Swden Festivals.

Donika Rudi

projektledare EFFEA

Donika är projektledare för EFFEA (Europeans Festivals Fond for Emerging Artists) där Sweden Festivals är delprojektägare. Ett samarbete där festivaler lyfter fram "lovande artister” i residens. Donika är också en del av EFA’s (European Festival Association) team där Sweden Festivals är medlem. Hon är också kompositör främst i elektroakustisk musik och driver Prishtina International Contemporary Music Festival in Kosovo.

Anna Eklund Tarantino

konstnärlig ledare Dala-Floda Operafest

Anna Eklund Tarantino är sopranen som startade Dala Floda Operafest 2011, där bybor, intellektuellt funktionshindrade och operasångare med världen som arbetsfält,  tillsammans utgör "Den lilla festivalen med det Stora Hjärtat."  festivalen har mottagit ett stort antal priser och utmärkelser för sitt arbete att nå människor som aldrig kommit i kontakt med opera. AET håller också föredrag om kulturen vikt i samhällets blodsystem Hur det kan göra skillnad på liv och död.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev