Är det kulturen som ska rädda den sargade Sverigebilden?

Hur kan kulturen och kulturturism bidra till att väga upp den allt mer sargade Sverigebilden?
I panelsamtalet kommenteras och diskuteras den pågående debatten kring hur Sverige framställs i utländska medier i kölvattnet av koranbränningarna, LVU-kampanjen och bilden av Sverige som ett land präglat av gängkriminalitet. Hur kan kulturturism och kulturhändelser nyansera bilden av Sverige? Vilka nya narrativ kan kultursektorn skapa för att bidra till en mer balanserad Sverigebild? Vems är ansvaret?

Arrangör: Visit Skåne

Plats: Munktellsalen, Hotel Bolinder Munktell

Tid: Torsdag 16:15 – 17:05

Gunnar Ardelius

generalsekreterare Sveriges Museer

Gunnar Ardelius är författare och sedan 2022 generalsekreterare för Sveriges Museer, branschorganisationen för museerna i Sverige. Vid sidan av sitt starka engagemang för kulturarvsfrågor har Gunnar gett ut fyra ungdomsromaner och en roman för vuxna. Han har varit nominerad till Augustpriset, Tidningen Vi:s litteraturpris och tilldelats debutantpriset Slangbellan. Han är också översättare och var tidigare ordförande för Författarförbundet.

Joppe Pihlgren

verksamhetsledare Svensk Live

Joppe Pihlgren är vd för på Svensk Live, som är den svenska livemusikens röst och samlar över 300 arrangörer över hela landet. Svensk Live arbetar för att främja, stötta och utveckla livemusiken i Sverige. Han är även medlem och en av grundarna i bandet Docenterna.

Max Granström

vd Visit Skåne

Max Granström är vd för Visit Skåne, Skånes regionala destinationsbolag med uppdrag att stärka Skånes varumärke internationellt och främja den skånska besöks- och evenemangsnäringen. Max har en bakgrund som vd för Helsingborg Arena och Scen AB, kulturdirektör i Helsingborg stad, vd för Helsingborgs stadsteater, advokat på Mannheimer Swartling Advokatbyrå samt chefsjurist på Kulturrådet.

Madeleine Sjöstedt

generaldirektör Svenska Institutet

Madeleine Sjöstedt är sedan 2019 generaldirektör för Svenska Institutet och har en bakgrund som jurist med inriktning mot mänskliga rättigheter, kultur, bistånd och samhällskommunikation. Hon har haft befattningar Prime PR, Nordic Public Affairs och mellan 2006-201 satt hon som kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm.

Heidi Avellan

politisk chefredaktör Sydsvenskan & Helsingborgs Dagblad

Heidi Avellan är journalist, moderator och samtalsledare och innehar sedan 2005 posten som politisk chefredaktör på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Medverkar i Sveriges Radio P1:s program "Godmorgon, världen!" och som kommentator i "Studio Ett". Har tidigare varit korrespondent i Norden för finska Hufvudstadsbladet och Sverige-korrespondent för danska Politiken.

Mikael Brännvall

vd Svensk Scenkonst

Mikael Brännvall är vd för Svensk Scenkonst sedan 2017. Han är även styrelseledamot i de tre scenkonstallianserna och Trygghetsrådet TRS samt ordförande i Scenkonstens omställnings- och karriärväxlingsstiftelse. Mikael Brännvall är jur. kand. och örlogskapten (reservofficer) i flottan. Tidigare har han bland annat varit vice VD vid Dramaten.

Karin Karlsson

övergripande projektledare Eurovision Song Contest Malmö Stad 2024

Karin Karlsson är Malmö stads huvudprojektledare Eurovision Song Contest i Malmö 2023 och har en gedigen bakgrund inom evenemang, konstnärligt arbete och att leda stora projekt. Hon var projektledare för Malmöfestivalen mellan 2009-2012 innan hon blev ansvarig för stadens arbete med Eurovision Song Contest 2013. Därefter har hon som programchef på Malmö Live Konserthus lett både det breda, kommersiella och det smalare kulturpolitiska programmet.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev