Vad säger partiernas ungdomsförbund om den nationella kulturpolitiken?

2022 fick Sverige en ny regering bestående av M, KD och L med stöd av SD. Två år av pandemirestriktioner och kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina slår hårt mot kulturbranschen. Ekonomiska läget är tufft. Samtidigt bevisas kulturens enande värde under orostider: det är ingen slump att teatrar och museer blivit måltavlor under kriget. Men hur ser de politiska ungdomsförbunden på den nationella kulturpolitiken? Bör de kulturpolitiska målen ändras? Gagnar målen de unga i Sverige?

Vid årets Folk och Kultur arrangerar Sveriges Museer och Svensk Scenkonst en högaktuell utfrågning av flera av de politiska partiernas ungdomsförbund. Hur kan lärdomarna från pandemitiden användas till mer långsiktiga finansieringsstrukturer? Och vilken dynamisk effekt kan en nationell kulturpolitik ha på samhället i övrigt?

Missa inte detta viktiga kulturpolitiska samtal med partiernas ungdomsförbund om den nationella politikens betydelse för Sveriges kulturliv! Utfrågningen görs av Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst, och Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer. De politiska ungdomsförbunden: LUF, Grön Ungdom, KDU, CUF, Ung Vänster, MUF, SDU och SSU.

Väskförbud på Lokomotivet – gäller denna programpunkt!
Inga väskor tillåts, varken i entrén eller salongen. Om du ska ta del av denna programpunkt är du välkommen att lämna in din väska i vår garderob i foajén på Stiga Sports Arena/Volvo Arena

Arrangörer: Svensk Scenkonst och Sveriges Museer

Plats: Lokomotivet, Lokomotivet

Tid: Torsdag 11:15 – 12:00

Gunnar Ardelius

generalsekreterare Sveriges Museer

Gunnar Ardelius är författare och sedan 2022 generalsekreterare för Sveriges Museer, branschorganisationen för museerna i Sverige. Vid sidan av sitt starka engagemang för kulturarvsfrågor har Gunnar gett ut fyra ungdomsromaner och en roman för vuxna. Han har varit nominerad till Augustpriset, Tidningen Vi:s litteraturpris och tilldelats debutantpriset Slangbellan. Han är också översättare och var tidigare ordförande för Författarförbundet.

Daniel Lönn

ledamot Ungsvenskarna

Daniel Lönn är ledamot av Nationella arbetsgruppen i Ungsvenskarna och kontaktperson för Ungsvenskarna Dalarnas län. Han är också vice distriktsordförande för SD Dalarna och har tidigare varit förtroendevald som ersättare i riksdagen, invald för Dalarnas läns valkrets.

Caroline Von Seth

förbundsordförande CUF

Caroline von Seth är förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund sedan förbundsstämman 2023. Hon har varit aktiv i CUF sedan 2014 och har suttit i förbundsstyrelsen sedan 2020. Caroline är 24 år och bor i Stockholm. Hon studerar till gymnasielärare i svenska och historia på Stockholms universitet och sitter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen på Lidingö. Hennes hjärtefrågor är utbildnings-, kultur- och jämställdhetspolitik.

Erik Berg

ordförande LUF

Erik Berg är ordförande för Liberala ungdomsförbundet, LUF, sedan kongressen 2022. Han har tidigare arbetat som biträdande borgarrådssekreterare för båda tidigare borgarråden Lotta Edholm och Jan Jönsson samt som regionrådssekreterare för tidigare regionrådet Anna Starbrink. Erik har tagit paus från sina lärarstudier på Uppsala universitet för att axla ordförandeuppdraget. Erik gick med i LUF 2014 och har en bakgrund som ordförande för LUF Dalarna. Han har haft ett långvarigt arbete med utbildningsfrågorna och har utöver det ett stort engagemang i migrations- och klimatfrågor.

Noa Samenius

distriktsordförande MUF i Stockholms län

Noa Samenius är distriktsordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Stockholms län sedan 2023. Han är förtroendevald i Region Stockholm som ersättare i Kulturnämnden och ersättare i Regionfullmäktige. Noa Samenius studerar till civilingenjör i industriell ekonomi på KTH.

Rebecka Forsberg

språkrör Grön Ungdom

Rebecka Forsberg är sedan 10 februari 2022 språkrör för Grön Ungdom, tillsammans med Leon McManus från år 2023. Innan hon valdes till språkrör har hon haft ett flertal andra uppdrag i Grön Ungdom och Miljöpartiet. Rebecka Forsberg har bland annat varit språkrör för Grön Ungdom Väst, klimat- och miljöpolitisk talesperson för Grön Ungdom samt ersättare i Göteborgs kommuns grundskolenämnd. 2019 kandiderade hon till Europaparlamentet. 2022 utnämndes Forsberg även till ersättare i riksdagen för Göteborgs kommuns valkrets.

Gabrielle Erikstedt

förbundsstyrelsens ledamot Ung Vänster

Mikael Brännvall

vd Svensk Scenkonst

Mikael Brännvall är vd för Svensk Scenkonst sedan 2017. Han är även styrelseledamot i de tre scenkonstallianserna och Trygghetsrådet TRS samt ordförande i Scenkonstens omställnings- och karriärväxlingsstiftelse. Mikael Brännvall är jur. kand. och örlogskapten (reservofficer) i flottan. Tidigare har han bland annat varit vice vd vid Dramaten.

Lucas Svärd

politisk sekreterare och förbundsstyrelsens ledamot KDU

Lucas Svärd är 23 år gammal och bor i Stockholm. Han är teologstudent i Uppsala och jobbar för Kristdemokraterna som politisk sekreterare. Lucas gick med i KDU 2015 och är även ordförande för kristdemokratiska studentförbundet. Sedan 2023 är han ledamot i KDU:s förbundsstyrelse.

Lotta Wiechel

förbundsstyrelsens ledamot SSU

Lotta Wiechel är ledamot i SSU:s förbundsstyrelse och förbundets studieledare och talesperson för demokrati och folkbildning. Hon är statsvetare och har jobbat på FN-förbundet i Stockholm, men läser nu master på universitetet i Uppsala och är född och uppvuxen i Umeå i Västerbotten. Hon gick med i SSU Umeå 2013 och har bland annat varit distriktsordförande i Västerbotten, suttit i kommunfullmäktige i Umeå och sitter nu i kulturnämnden i Stockholm. 

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev