Konstpedagogikens bidrag till framtidens demokrati

Vi befinner oss i en turbulent tid där kulturens värde ifrågasätts. Den psykiska ohälsan bland unga ökar och många känner oro inför framtiden. Nedmonteringen av de estetiska ämnena i skolan försvaras på olika håll, men riskerar att få långsiktiga effekter. Forskningen pekar på hur viktigt kreativt skapande är för inlärningsförmågan och för att utveckla empati. Konstpedagogiken erbjuder verktyg för att närma sig komplexa frågor – om vad det är att vara människa i en samtid som präglas av stora förändringar. Den öppnar upp ett tankerum där vi får testa idéer och utbyta erfarenheter. Utifrån konstpedagogiken som profession och metod lyfter samtalet den fria konstens många betydelser och värden för samhället, och tar sig an frågeställningar som: Hur påverkas människans utveckling av att växa upp med begränsade kulturella upplevelser och möjligheter till eget skapande? På vilka sätt kan konsten erbjuda fler perspektiv och ge agens?

 

Arrangörer: KAKA (Konstpedagogiska akademin) och Sörmlands museum, Västra Götalandsregionen, Region Gävleborg

Plats: Munktellsalen, Hotel Bolinder Munktell

Tid: Fredag 14:00 – 15:00

Pierre Guillet de Monthoux

professor i företagsekonomi

Pierre Guillet de Monthoux är sedan 1970-talet pionjär inom den växande forskning som rör konst och företag. Han är professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, i filosofi och management vid Copenhagen Business School samt Academic Director för SSE Art Initiative vid Handelshögskolan och dess forskningsprogram Experiments in Art and Capitalism. I boken Curating Capitalism (2023) diskuterar han hur curatorer kan påverka kapitalismens uttryck genom konstnärlig gestaltning. Hans fyrtioåriga forskningsarbete Företagets filosofi I-VIII gavs ut i en samlingsutgåva i höstas. En omfattande anarkoexistensiell analys som lyfter organisering, produktion och vikten av estetiska värden.

Saadia Hussain

konstnär, konstpedagog och konstaktivist

Saadia Hussain är konstnär, konstpedagog och konstaktivist, baserad i Stockholm och utbildad vid Konstfack i konst. Hon drivs av att få fler människor att upptäcka skapandets kraft och har lett många olika konstprojekt både i Sverige och internationellt med tonvikt på tillgänglighet, demokrati, delaktighet och yttrandefrihet.

Karolina Modig

journalist, redaktör, föreläsare och författare

Karolina Modig är journalist, redaktör, föreläsare och författare. Grundare av artnotes.se. Skriver främst om kultur, gärna om konst, och har ett stort intresse för hur kulturen och konsten påverkar samhället och människorna i det. Författare till Häng konsten lågt (2015) och Värdet av konst (2013). Föreläser om konstsamlande och konstens ickefinansiella värden för individer och samhälle.

Åsa Mårtensson

rådgivare och processledare

Åsa Mårtensson arbetar över hela Sverige med gestaltad livsmiljö och konstens betydelse för ett hållbart samhälle. Hon är även verksamhetsutvecklare på uppdrag av  Konstfrämjandet. Tidigare har Åsa arbetat på Statens konstråd som projektchef för regeringsuppdraget Kunskapsnav offentlig konst. Genom åren har hon bland annat ansvarat för och utvecklat metoder inom konstpedagogik på Gävle Konstcentrum och varit ansvarig för den offentliga konst i Haninge kommun. 

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev