Maxida Märak

Fotograf: Per Askergren

Maxida Märak avslutar Folk och Kultur 2024 från stora scen i Stiga Arena.

Maxida Märak har äntrat det offentliga rummet med dunder och brak. Det är få som kan ha undgått hennes frekventa närvaro på spellistor och livescener, så väl som i våra TV-apparater och dagstidningar. Hon producerar hiphop på ett unikt och nyskapande sätt där Sápmi alltid är normen. Hon blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med sin magiska jojk. Något som ytterst få i världen experimenterat med förut.

För snart 10 år sedan Maxida Märak bestämde sig för att börja producera sina egna låtar. Hon var då en etablerad artist inom jojkvärlden. Men en kväll när hon framförde en av sina låtar som ligger henne varmt om hjärtat, en protestlåt mot gruvindustrin, tog hon ett beslut. Hon skulle satsa helhjärtat på den egenskrivna hiphopen och bestämde sig för att spara ihop pengar och köpa egen inspelningsutrustning. Som fullkomlig nybörjare satt hon många timmar framför tutorials på youtube. Hon lärde sig snabbt och lyckades snart producera sina egna låtar, precis så som hon ville att de skulle låta.

Maxida är en mycket mångfacetterad artist och de senaste åren har varit imponerande produktiva. Under hösten 2021 såg vi henne i TV4s “Så mycket bättre” där hon gjorde egna tolkningar av andra stora svenska artisters verk. Vi har sett henne i filmen Glada hälsningar från Missångerträsk vars ledmotiv,Feel That Gold, hon både skrivit och framför. I SVTs stora succésatsning Midnattssol, av skaparna till Bron, såg vi henne i en av huvudrollerna och det är Maxida som skrivit och framför jojken i vinjetten till serien. Inte minst så har hon rest både Sverige, Norge, Kanada och Grönland runt för att leverera den egenproducerade hiphopen live. Musiken finns givetvis också utgiven, hittills genom två album och ett stort antal singlar och EPs. Hon är alltid igång och jobbar med nytt material, just nu på kommande album och EPs. 

Även om budskapet i hennes låtar är tydligt så är det inte politiken som driver henne som artist. Det är strävan efter att skapa fet musik. På scenen är Maxida kaxig och tar för sig. Hon är hellre för mycket än för lite. Genom att vara ärlig och transparent med vem hon är hoppas hon kunna inspirera andra att man kan bli vad man vill, oavsett bakgrund.

Maxida har också hunnit med ett helt gäng ärofyllda uppdrag. Hon sommarpratade i Sveriges Radios flaggskepp Sommar i P1 2015 och har uppträtt i Globen två gånger, under Idrottsgalan och Hela Sverige Skramlar. Hösten 2015 sändes en dokumentärserie, Sapmi Sisters, i fyra delar om henne och hennes syskon Timimie Märak, på bästa sändningstid i SVT. 2018 var Maxida gäst i premiäravsnittet för tredje säsongen av SVTs omåttligt hyllade Jills Veranda, hon har programlett Grammisgalan, varit mellanakt i Melodifestivalen och gästat både Allsång på Skansen och Sommarkrysset. 

Texterna är raka och ärliga, ofta politiska. Hon skriver om sin egen historia, utifrån sin sida av samhället och hoppas att genom det kunna väcka tankar och förståelse för sig och sitt folk. Maxida skapar musik som ingen tidigare varit i närheten av. 

I november släppte Maxida första låten ’Siri’ från hennes kommande album, som väntas i början av 2024. Den 22 december kan vi även se henne tillsammans med Johnossi i SVTs ’På spåret’.

Arrangörer: Kulturlyftet och Viermie K

Plats: Stora scenen, Volvo CE Arena

Tid: Lördag 15:00 – 16:00

Maxida Märak

artist

En av landets mest unika och tongivande artister albumdebuterar idag. Det är en ny fas som inleds. Fortfarande grundad i explosiv och personlig hiphop, oftast med elektroniska beats som drivmedel, tar nu denna artist nästa naturliga steg i sin utveckling och får in givna pop-hooks på ett sätt vi inte hört tidigare och tar även tydlig inspiration från modern R&B. Fortfarande med tyngd och med budskap i fokus men nu med målet siktat på att nå ut bredare utan att tappa fotfäste eller identitet.

Maxida Märak har bland annat medverkat i Allsång på Skansen, Jills Veranda, Melodifestivalen, varit sommarpratare i P1 och gjort ledmotiv och skådespelare i tv-serien Midnattssol. Hon har uppmärksammats lika mycket för sin aktivism som sin musik.

Sara Elz

musiker

Sara Elz från gruppen Crying Day Care Choir på trummor och digitala ljudbilder.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev