Vi i kulturen bara ger och ger men vilka vill bara ha och ha?

Fotograf: Ola Kjelbye, Malin Lövkvist, Maja Kristin Nylander

Vilka bryr vi kulturverksamheter oss mest om, vem är vi mest lojala med? Konstnärerna? Kritikerna? Våra kollegor? Finansiärerna? Eller besökarna? Hur förankrade är vi i vårt lokalsamhälle egentligen? Upplever de verksamheten som ”vår” eller skulle vi kunna bli bättre på att skapa meningsfulla möten för besökare så att de kommer och kommer tillbaka? Ett seminarium som tar sin utgångspunkt i den amerikanska museichefen Nina Simons bok ”Konsten att vara relevant”. Simons råd till den som jobbar med konst och kultur är att ödmjukt lyssna till de människor som du vill jobba för och med. I det här samtalet kommer vi träffa Hanna Morau och Saga Björklund Jönsson från scenkonstkollektivet Bataljonen från Göteborg som med sitt projekt Bataljonen Drop-in aktivt jobbar med att skapa scenkonst som är relevant för många olika människor, Linda Zachrison som är konstnärlig ledare på Göteborgs Stadsteater och Saadia Hussain som är konstnär, konstaktivist och konstpedagog, bosatt och verksam i Stockholm.

Arrangör: Nätverkstan

Plats: Ångvälten/Tändkulan, Hotel Bolinder Munktell

Tid: Onsdag 14:45 – 15:30

Jesper Eng

Moderator

Utredare och utbildningsledare på Nätverkstan i Göteborg som är ett kunskapscentrum som stöttar och utvecklar kulturlivet. Bland annat genom en skriftserie som syftar till att fördjupa och konkretisera den kulturpolitiska och kulturekonomiska diskussionen i vilken  en svensk översättning av Nina Simons "Konsten att vara relevant" publicerades sensommaren 2023.

Saadia Hussain

paneldeltagare

Saadia Hussain arbetar som konstnär, utbildare och konstaktivist och har sin bas i Stockholm. Genom sitt arbete vill hon skapa och dela verktyg för kreativitet och att nå ut. Den kreativa processen har varit ett viktigt verktyg i Saadias eget liv; att utforska, ifrågasätta, skapa och dela. Saadia är född i Pakistan och uppvuxen i Sverige och bär en dualitet inom sig, av sitt hemland och sitt fosterland.

Linda Zachrison

paneldeltagare

Konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater. Linda Zachrison har stor och bred erfarenhet av att arbeta i scenkonstvärlden. Under åren 2004-2006 var hon politisk sakkunnig vid Kulturdepartementet och 2021 utsågs hon till regeringens särskilda utredare inför återstarten av kulturlivet efter pandemin. Under fem år, 2015-2020, var Linda Zachrison kulturråd vid Sveriges ambassad i Washington. Närmast kommer hon från Orionteatern i Stockholm där hon 2022-2023 var konstnärlig och strategisk rådgivare.

Saga Björklund Jönsson

paneldeltagare

Saga Björklund Jönsson är en del av BATALJONEN som är ett feministiskt scenkonstnärskollektiv, en punkig frigrupp, en ohemlig teaterklubb. De är åtta scenkonstnärer som skapar teater, opera, fester, läsningar, middagar, ordvitsar, YouTube-videos och andra verk med sig själva och sitt nätverk av frilansande kamrater. Visionen för Bataljonens DROP-IN är en kultursfär där alla deltar på lika villkor för att på så sätt skapa en socialt hållbar kulturutveckling.

Hanna Morau

Paneldeltagare

Hanna Morau är en del av BATALJONEN som är ett feministiskt scenkonstnärskollektiv, en punkig frigrupp, en ohemlig teaterklubb. De är åtta scenkonstnärer som skapar teater, opera, fester, läsningar, middagar, ordvitsar, YouTube-videos och andra verk med sig själva och sitt nätverk av frilansande kamrater. Visionen för Bataljonens DROP-IN är en kultursfär där alla deltar på lika villkor för att på så sätt skapa en socialt hållbar kulturutveckling.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev