Nordisk framtid - 6 unga röster

Ta del av en panel som består av sex intressanta nordiska unga (20-30 år) röster från Sverige, Danmark och Norge. Diskussionen kommer att handla om det nordiska perspektivet på unga vuxnas situation, identitet och naturligtvis om kultur, konst och politik. Vad gör skillnad för unga idag, och är likheterna större än olikheterna oavsett du befinner dig i Århus, Trondheim eller Luleå? Lyssna på ungas verklighet, vad som betyder något gällande ungas inflytande. Moderator Moussa Mchangama från Köbenhamn har stor efarenhet i frågor om inkludering, exkludering och i frågan om vem som verkligen får vara med, och varför.

Hur definierar panelen de ungas styrkor, och vad har den för möjligheter i samhällets i stort och inte minst inom konst och kultur. Många institutioner och sammanhang talar ofta om inkludering av unga - hur ser metoden ut för att även i praktiken lyckas med detta? Och en av de viktigare frågorna - vem inkluderas medan någon lämnas utanför - varför? 

Detta program är en del av Nordisk framtid i samarrangemang med Kulturmødet Mors, Danmark, Kulturytring, Norge och Nordisk Kulturfond.

Panelen genomförs på engelska.

 

Arrangörer: Kulturlyftet och Kulturmøde Mors, Danmark, Kulturytring, Norge

Plats: Munktellsalen, Hotel Bolinder Munktell

Tid: Torsdag 14:45 – 15:45

Ella Maria Hætta Isaksen

musiker, Norge

Ella Marie er en samisk artist og aktivist fra Tana i Finnmark. Gjennom syv år som frontfigur i bandet ISÁK, har hun blitt hyllet for sin energiske scenepersonlighet og lidenskapelige formidling av joik. Nå har hun bestemt seg for å gå solo, med tidløs og kraftfull popmusikk på nordsamisk.Ella Marie fikk sitt nasjonale gjennombrudd i 2018, da hun gikk av med seieren i Stjernekamp på NRK. Hun har siden brukt plattformen sin til å kjempe for samiske rettigheter, og  har gjennom en årelang innsats for å beskytte samiske landområder blitt anerkjent som en av de fremste aktivistene og rettighetsforkjemperne i Norge idag.Selv om Ella Maries musikk bærer tydelige budskap om fornorskning av det samiske folket og sorg over kulturtap, er musikken hennes en feiring av sterk samisk motstandskraft og samhold. På poetiske og banebrytende måter setter Ella Marie ord og toner på vonde følelser mange urfolk bærer på, i et forsøk på å forløse noe av det  vonde. På denne måten inviterer Ella Marie sitt publikum inn i et personlig og trygt rom,hvor stoltheten over den rike,samiske kulturarven,står i fokus.

 

 

Oscar Lone Olsen

nestleder Ungdom i Ungdom og Fritid - Landsforeningen for fritidsklubber og ungdomshus, Norge

Oscar Lone Olsen sitter som nestleder Ungdom i Ungdom og Fritid - Landsforeningen for fritidsklubber og ungdomshus. Oscar jobber hardt for å utvikle og løfte datakultur og gaming, slik at det kan bli mer anerkjent som en fritidsaktivitet på lik linje med andre aktiviteter. Videre er han stor forkjemper for en sunnere digital tilværelse, da mange unge mennesker i dag opplever sosiale medier som en unødvendig krevende del av hverdagen. 

 

 

Moussa Mchangama

moderator

Andreas Magnusson

klimataktivist, Sverige

Andreas Magnusson är en ung klimataktivist, moderator, talare och projektledare anställd för musik- och kulturprojektet Climate Live Sweden. Han har bred erfarenhet av klimat- och hållbarhetsfrågorna genom sitt engagemang under de senaste sex åren. I våras belönades Andreas med Kompassrosstipendiet av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap för sitt ledarskap och engagemang för att göra klimatfrågorna mer greppbara. Han är en välanlitad moderator, konferencier och föreläsare där han med storytelling och ungas delaktighet i fokus, ger verktyg och inspiration för hur vi kan påverka vår omgivning till att prata och reflektera mer kring en av vår tids viktigaste frågor - klimatet.

Mitt pronomen/pronominer er han/ham.

 

Ronas F. Korkmaz

aktivist och tidigare ordförande, Mino Ung København

Ronas F. Korkmaz växte upp i Vesterbro i Köpenhamn och har dansk-kurdiska rötter.

Sedan 2019 har han använt sin röst för att kämpa för ett inkluderande utrymme för unga etniska minoriteter i Danmark. Bland annat var han med och grundade ungdomsorganisationen Mino Ung København, där han också tidigare har varit ordförande - en mångfaldig gemenskap som värdesätter mångfald och inkludering och bekämpar diskriminering, rasism och hatbrott i huvudstadsområdet. Ronas har hjälpt till att organisera och driva en rad olika evenemang och projekt, faciliterat presentationer och workshops för ungdomar i åldern 15-30, deltagit i samtal som panelist och moderator, hållit tal på The Royal Danish Opera, Folkemødet och den största festivalen i Norden, Roskilde Festival. Ronas är utbildad multimediadesigner och har en bachelor i digital konceptutveckling från KEA - Copenhagen School of Design and Technology. Han arbetar med sociala medier som junior koordinator på kommunikationsavdelningen på den internationella icke-statliga organisationen GAME.

Min pronomen/pronominer er han/ham.

Sara Skjershede

Kaospilot og repræsentant for ungenetværket UngKult, Danmark

Sara Skjershede er projektskaber, provinsprinsesse og kaospilot. Hun var med til at grundlægge Gnist Festival, en dansk ungdomsfestival, har ledet et rullende ungdomshus, været kernefrivillig på Ungdommens Folkemøde og er medlem af "Ung Kult," en dansk forening med formålet om at samle unge kulturskabere i et inspirerende og støttende fællesskab. Sara brænder for at skabe kultur og kreative fællesskaber uden for de store byer. Hun elsker at facilitere møde mellem mennesker, udfordre status, nytænke gamle tanker og omsætte det hele til virkelighed. Sara Skjershede är projektledare, provinsprinsessa och kaospilot. Hon var med och grundade Gnist Festival, en dansk ungdomsfestival, har lett ett rullande ungdomshus, varit kärnfrivillig på Ungdommens Folkemøde och är medlem i "Ung Kult," en dansk förening med syftet att samla unga kulturskapare i en inspirerande och stöttande gemenskap. Sara brinner för att skapa kultur och kreativa gemenskaper utanför de stora städerna. Hon älskar att underlätta möten mellan människor, utmana status quo, nytänka gamla tankesätt och omsätta allt till verklighet

Min pronomen/pronominer er hon/hende.

Sara Nihad

poet, aktivist, Sverige

Sara Nihad, poet, aktivist och kulturfantast. Jag brinner för allt som har med konsten att göra och gör mitt bästa för att forma den till den aktivism som driver mitt liv. Finns det någon orättvisa i världen kan du ge dig på om att jag inte kommer vara tyst om det, vare sig du vill lyssna eller inte. Politiskt insatt men aldrig politiker, aldrig nedsatt av någon kritiker, det är jag det.

Mina pronomen är hon/henne.

Tillbaka

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev