Nordisk framtid

Tillsammans med norska Kulturytring och danska Kulturmødet Mors har Folk och Kultur sedan 2024 det nordiska samarbetsprojektet Nordisk framtid som möjliggörs av Nordisk Kulturfond.

Om Nordisk framtid

Nordisk framtid är en treårig satsning mellan 2024-2026 med syftet att stärka det demokratiska samtalet mellan de nordiska länderna, med särskilt fokus på den yngre generationen. Samarbetet resulterar i gemensamma nordiska program på varje kulturmöte – det första presenterades under Folk och Kultur 2024. Visionen är att levandegöra Norden för de tusentals deltagarna i de tre länderna. Unga röster i åldern 20-30 år kommer att vara ett stort fokus och en viktig del av programmet för att skapa utrymme för ett mångsidigt och aktuellt samtal över generationsgränserna. Samarbetet undersöker även hur det står till med demokratin i de nordiska länderna. De centrala frågorna är vad de nordiska länderna kan lära av varandra, hur man skapar ett inkluderande nordiskt samhälle där nya röster får höras och hur en nordisk framtid ser ut i en global värld.  


Nordisk framtids program

Här kan du läsa om de programpunkter som samarbetet har resulterat i hittills. Nordisk framtid arrangerar programpunkter härnäst under Kulturmødet i Mors den 21-23 augusti. Mer information kommer inom kort.

Kulturytring 2025

Norden i världen i en orolig samtid: ett samtal om kultur och beredskap

Stefan Wallin, Finlands tidigare försvarsminister och kulturminister, idag senior rådgivare med inriktning på politisk rådgivning med fokus på Norden, krisberedskap och säkerhetspolitik, inledde programpunkten med ett keynote tal om kulturens roll i beredskap.
Innan det var dags för ett panelsamtal om vår omvärld idag talade även statsvetaren och tidigare riksdagsledamot för Arbetarpartiet (NO), Jette Christensen om demokratiskt förfall, populism och utrikespolitik. Nyss hemkommen från USA blev det många exempel därifrån. Tillsammans med Länsmuseernas Ulf Dernevik diskuterade sedan Wallin och Christensen tillsammans med Tormod Heier, professor i militärstrategi och operationer om vad som hotar vår demokrati och hur vi kan använda kulturen som en del av vår beredskap.

Heta fakta om bastu och hälsa – föredrag med bastudoktorn Hans Hägglund

Cancerläkaren och forskaren Hans Hägglund föreläste om bastukulturen och hälsoeffekterna av varma och kalla bad på en bastuflotten vid Drammenselva – ett stenkast från Kulturytrings konventområde! Programpunkten var en favorit i repris från årets Folk och Kultur där Hans föreläste för en stor grupp Folk och Kultur-deltagare i Munktellbadhusets relaxavdelning.

Urfolk i Norden: konstnärer i samtal

Enligt FN finns det cirka 476 miljoner människor i 90 länder som identifierar sig som urfolk och som hålls samman av sin identitet, kultur, språk och traditioner. Hur är det att identifiera sig som urfolk i det moderna samhället? Hur bidrar ursprung, identitet och traditioner till att forma urfolkens konstnärliga uttryck idag? Tre starka urfolksröster samlades för att diskutera konst, kultur och identitet ur ett nordiskt perspektiv. Medverkanden: Ánndaris Rimpi, Risten Anine Gaup och Kirstine Møller Gray. Samtalet modererades av Gunn Hernes.

Ung författare i Norden:

Oliver Lovrenski (NO) och Melody Farshin (SE) har båda skrivit om uppväxt i sina prisbelönta böcker. Med moderator Silje Tretvoll diskuterade författarna om hur det är att skriva om att växa upp och vad som fick dem att bli författare. Det blev också diskussioner om deras skrivprocesser som de båda konstaterade är "psykotiska".

Unga politiker i Norden – Vilka har modet att uttala sig?

Val närmar sig i både Norge och Danmark år 2025 och Sverige år 2026. Vilken roll spelar ungdomspolitiska partier i valkampanjen, hur arbetar de för att nå unga förstagångsväljare och för att få unga att delta i val och de demokratiska processerna? Fyra ungdomspolitiker från Norge, Sverige och Danmark diskuterade dessa frågor i en spännande debatt.

Medverkande:
Sebastian Ytrevik, Fremskrittspartiets Ungdom (NO)
Nimrah Ramzan, Arbeiderpartiets ungdomsförbund (NO)
Edvard Ekhem, Centerpartiets Ungdomsförbund (SE)
Patrick Culmsee-Bryhl, Danmarksdemokraternes Ungdom (DK)

Vision 2030 – Norden världens mest hållbara och integrerade region?

I Nordiska ministerrådets vision kan vi läsa att "Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region år 2030" – En ambitiös ambition! En panel bestående av Karen Ellemann, Nordiska ministerrådets generalsekreterare, Jorodd Asphjell, Arbeiderpartiet och Arild Hermstad, Miljøpartiet De Grønne diskuterades det om vi vi fortfarande på god väg att uppnå Vision 2030? Hur och varför ska Norden bli världens mest hållbara region och hur kan konst och kultur spela en central roll i att förverkliga visionerna om "ett grönt Norden".

Folk och Kultur 2025

Tre nordiska författare i samtal om uppväxt
Oliver Lovrenski
(NO), Liv Nimand Duvå (DK) och Nora Khalil (SE), tre unga nordiska författare möttes i ett samtal om att växa upp i olika nordiska sammanhang och diskuterade vad de har gemensamt och vad som skiljer dem åt.

BILDTEXT: Oliver Lovrenski debuterade som 19-åring med romanen "När vi var yngre", en rå och intensiv roman om fyra vänner som levt ett hårt liv bland missbruk och kriminalitet. 2023 tilldelades han det prestigefulla Bragepriset.
FOTOGRAF: Per Bille

BILDTEXT: Danska kritikerrosade författaren Liv Nimand Duvå och svenska författaren Nora Khalil som nominerades till Augustpriset för sin debutroman Yani och belönad med Hjärtans fröjd-priset.
FOTOGRAF: Per Bille

Sponsring, fonder och mecenatskap – hur ser det ut i Norden?

I Sverige, Danmark och Norge finns stora skillnader i hur man arbetar med fonder för att stötta kulturen. Den svenska regeringen beslutade i november 2024 om ett tilläggsdirektiv till utredningen som ser över skatteincitamenten för juridiska personers gåvor till ideell verksamhet. En panel bestående av Jan Wejdmark (SE), Kirsti Mathiesen Hjemdahl (NO) och Dina Vester Feilberg (DK) diskuterade tillsammans med moderator Jane Mylenberg om vad grannländerna kan lära sig av varandra.

Vilken samhällelig betydelse har det då kulturredaktioner minskar?

Situationen på flertalet medier är att kulturredaktioner minskar personal eller helt stängs ned. Vad är resultatet för kulturbilden om inte kulturjournalistik existerar? Eller att det övergår till nöjes- och underhållningsredaktioner? Signalen till samhället ger en bild naturligtvis. Men hur påverkar det en regerings och politikers arbete kring resursfördelning? Det diskuterade Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter (SE), Audun Vinger, Dagens Næringsliv (NO) och Jakob Nielsen, Altingets chefredaktør (DK).

BILDTEXT: Jakob Nielsen, Audun Vinger, Björn Wiman och moderator Jane Mylenberg.
FOTOGRAF: Per Bille

Kristin Danielsen – keynote speaker

En av årets keynote speakers var Kristin Danielsen, direktör Kulturdirektoratet Norge och vd för International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA). Danielsen delade med sig av sina tankar kring den turbulenta tid vi lever i och hur det kommer att påverka kulturen och dess roll i samhällets utveckling framåt. Se talet här: https://folkochkultur.se/keynotes-2025/kristin-danielsen/


Kulturpolitisk kväll i Bodø 2024

2024 var Bodø utsedd till Europas kulturhuvudstad. I samband med konferensen Kulturbæring – Kulturen som driver for bærekraftige samfunn som arrangeras av Norsk Kulturskoleråd i Bodø 16-17 oktober bjöd Nordisk framtid in till en nordisk kväll med fokus på kulturpolitik och konstens plats i samhället. Under den välbesökta kvällen blev det live podcastinspelning med NOKU-podden om hur nordisk kulturpolitik kan bidra till att bygga broar och stärka gemenskapen i en tid präglad av oro och förändring.

Hör Liv Aira, samisk dansartist, Torbjørn Urfjell, direktör för Kulturdirektoratet, Stig Jakobsen, chefredaktör för Avisa Nordland och Henrik Sand Dagfinrud, programdirektör för Bodø 2024 diskutera frågan under ledning av Kulturmødet Mors direktör Caspar Ryttergaard.

Poddavsnittet hittar du genom att söka på NOKU-podden på Spotify och via denna länk: https://bit.ly/3YtTuER

NOKU-podden är Norsk kulturforums podcast med samtal om aktuella frågor och som kan påverka och förändra norskt kulturliv.


Kulturmødet Mors 2024

Kulturmødet Mors 2024 arrangerades den 22-24 augusti i Nykøping/Mors i Danmark. Nordisk framtid anordnade fyra välbesökta programpunkter.

Nordisk framtid – militär och kulturell upprustning

För första gången på 500 år ingår de nordiska länderna i en fredsbevarande allians och ställs inför frågor om vad som egentligen är värt att försvara i Norden. Hur påverkar kriget i Europa det nordiska samarbetet och vår känsla av sammanhållning i en välfärdsregion? Kan kultur vara nyckeln till att stärka denna sammanhållning? Karen Ellemann, generalsekreterare Nordisk Ministerråd, Maria Mediaas Jørstad, direktör Nordisk Kulturfond och Stefan Wallin, Finlands tidigare kulturminister och försvarsminister i ett samtal som leds av Lise Bach Hansen.

Patriarkatet faller (sexism ur ett nordiskt perspektiv)

Tre betydande nordiska kulturprofiler möts på scen för att diskutera hur gamla strukturer bryts ner och förändring skapas i kampen mot maktmissbruk och sexism på konstnärliga arbetsplatser. Johan Hilton, kulturchef på Göteborgs-Posten och författare till Den siste teaterchefen, medverkar tillsammans med Kitte Wagner, teaterchef för Dramaten och sångerskan Pernille Rosendahl, som spelat en betydande roll i DR:s dokumentär om sexism i musikbranschen. Lise Bach Hansen

Var kan vi lära av varandra över generationerna?

I det här samtalet sattes scenen över ålder och gränser och lät starka nordiska röster vara nyfikna tillsammans. Medverkande i panelen: klimataktivisten Andreas Magnusson (SE), forskaren Peter Lauritsen (DK) från Aarhus Universitetfilmproducenten, Trine Skei Grande (NO), direktör Forleggerforeningen och Norges före detta kulturminister, Scen & Films ordförande Simon Norrthon (SE) och regissören och aktivisten Aka Hansen (DK/Grönland).

Nordens Urfolk

Aka Hansen (DK/Grönland), Ella Maria Haetta Isaksen (NO) och Liv Aira (SE) diskuterade med Moussa Mchangama hur det ser ut för urfolk i Norden idag med möjligheter, rättigheter, kultur och identitet. Samtalet baserades på deras egen berättelse och historia. Samtalet arrangerades även under Folk och Kultur 2024.

BILDTEXT: Moussa Mchangama, Ella Maria Haetta Isaksen, Aka Hansen och Liv Aira samtalade om hur det är att leva som urfolk idag.
FOTOGRAF: Per Bille


Folk och Kultur 2024

Folk och Kultur 2024 var startskottet för Nordisk framtids gemensamma programpunkter. Sammanlagt arrangerades fem programpunkter varav ett keynote speak.

Nordisk kulturpolitik i förvandling

6 unga röster
Sex intressanta nordiska unga röster från Sverige, Danmark och Norge diskuterade unga vuxnas situation, identitet, kultur, konst och politik ur ett nordiskt perspektiv. Vad gör skillnad för unga idag och är likheterna större än olikheterna oavsett om du befinner dig i Århus, Trondheim eller Luleå?
Medverkande:
Ronas F. Korkmaz
, aktivist och tidigare ordförande, Mino Ung København (DK)
Sara Skjershede, Kaospilot og repræsentant for ungenetværket UngKult (DK)
Oscar Lone Olsen, nestleder Ungdom i Ungdom og Fritid - Landsforeningen for fritidsklubber og ungdomshus (NO)
Ella Maria Hætta Isaksen, musiker (NO)
Sara Nihad, poet, aktivist, Sverige (SE)
Andreas Magnusson, klimataktivist (SE)

Norsken, svensken og dansken
Podden Norsken, svensken og danskens panel kom till Folk och Kultur för att diskutera det senaste inom skandinavisk politik, kultur och nöje. Norsken, svensken og dansken är ett samarbetsprogram mellan SR, NRK och DR med journalisten och författaren Åsa Linderborg (SE), radiovärden och författaren Hassan Preisler (DK) samt programledaren och samtalsterapeuten Hilde Sandvik (NO).

FOTOGRAF: Micke Sandström

Urfolk Norden
Regissören och aktivisten Aka Hansen (GL/DK), artisten och aktivisten Ella Maria Haetta Isaksen (Sápmi/NO) och danskonstnären och koreografen Liv Aira (Sápmi/SE) diskuterade med Moussa Mchangama hur det ser ut för urfolk i Norden idag med möjligheter, rättigheter, kultur och identitet. Samtalet baserades på deras egen berättelse och historia som urfolkskvinnor.

BILDTEXT: Urfolk i Norden: Aka Hansen, Ella Maria Haetta Isaksen, Liv Aira och Moussa Mchangama.
FOTOGRAF: Micke Sandström

Moussa Mchangama – keynote speaker

Konst och kultur är en avgörande del av vårt samhälle – både som reflektion av vår värld och introduktion av nya. Därför är det avgörande vem som representeras, ingår och positioneras genom konsten och dess institutioner och hur. För att göra det måste man inte bara tala om mångfald och inkludering som något positivt – utan också tala om de förhistorier av exkludering och marginalisering av människor, perspektiv och erfarenheter, som många konstnärliga traditioner och institutioner bygger på. Den strategisk rådgivare, skribenten och opinionsbildaren Moussa Mchangama fördjupade sig i dessa frågor i sitt keynote tal med både humoristiska och kritiska blickar och undersökte hur konst kan vara en spjutspets i social förändring.

BILDTEXT: Moussa Mchangama var en av årets Keynote Speakers och talade om vem som representeras, ingår och positioneras genom konsten och dess institutioner och hur vi inte endast kan prata om inkludering och mångfald.
FOTOGRAF: Micke Sandström

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev